Дуалното обучение ще осигури успешна реализация на младите хора на пазара на труда

Снимка: Архив, БНР

Българският евродепутат от ЕНП Ева Паунова е сред инициаторите на кампанията „Образование България 2030“. Това е неформална платформа за развитие на образованието и е първото по рода си обединение на активни обществено отговорни организации и личности.

Заедно за кампанията ще работят български политици от различни политически семейства на Европейския парламент – евродепутатите Георги Пирински, Филиз Хюсменова, Светослав Малинов, и заместник министър председателите Ивайло Калфин и Томислав Дончев. Ева Паунова разказа:

Това, което ни събра и ни обединява е една споделена цел- всички млади хора в България да имат по-високи постижения и да бъдат успешно реализирани на пазара на труда през 21 век. Също така приобщаваме и над 40 различни организации, сред които Министерството на образованието , фондация „Заедно в час“, международни компании, различни фондации като „Америка за България“, JobTigerAIESEC – България и много други.

В рамките на кампанията ще се следи  процентът на завършилите средно образование в България, на младите хора, заети на пазара на труда,  на функционалната неграмотност, а също така и колко млади хора нито се обучават, нито работят в момента.

Ние вярваме, че въвеждането на дуалната система в България ще доведе до изключително положителни резултати, както за икономиката, така и за качеството на живот на младите хора, подчерта Паунова. 

По думите й, бизнесът в България се нуждае от квалифицирана работа сила като  дуалната система е и една изключително успешна политика за намаляване на младежката безработица и гарантира на придобиването на практически  умения в една реална среда.

Ева Паунова обобщи, че за въвеждането на  дуалното обучение е важно е да се взаимства и от полезния опит на Европа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!