Кристин Лагард: Евентуален Брексит ще добави допълнително объркване към вече крехката глобална икономика

Снимка: ЕПА/БГНЕС
На срещата на Световната банка и МВФ във Вашингтон основна точка в дневния ред беше възможността Обединеното кралство да напусне Европейския съюз. Ръководителят на МВФ Кристин Лагард се опасява, че евентуален Брексит ще добави допълнително объркване към вече крехката глобална икономика:

Ясно посочихме Брексит като един от най-неблагоприятните рискове на хоризонта на глобалния растеж. Бракът между членовете на Европейския съюз е дългогодишен и моята лична надежда е той да не се разпадне. И както е при всички бракове, добрите разговори могат наистина да помогнат. Надявам се, че диалогът може да продължи.

Президентът на Световната банка Джим Йонг Ким подкрепи мултинационалните организации и призова гласоподавателите във Великобритания да не прибързват. 


В Албания има напредък на необходимите ключови политически и административни реформи, но все още не са стигнали до стадий, в който може да се започнат преговори за членство в ЕС, се казва в резолюция, гласувана вчера. Евродепутатите продължават да бъдат загрижени относно широко разпространената корупция, особено в областта на образованието, здравеопазването, съдебната система и някои други сфери. Друго притеснение представлява „широко разпространената автоцензура сред журналистите, които понякога биват физически възпрепятствани да отразяват специфични събития, нападани или заплашвани заради своята работа.“

В отделна резолюция ЕП приветства молбата за членство на Босна и Херцеговина. Отправен е призив към властите да продължат с конституционните, правни и политически реформи и стабилния напредък към интеграция в ЕС. „Босна и Херцеговина подаде своята молба за членство в блока през същата седмица, в която Европейският съвет обсъждаше въпроса за референдума за членството на Великобритания. Това показва, че моделът на ЕС все още е привлекателен“, смята докладчикът Кристиан Дан Преда.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!