ЕП и страните-членки се споразумяха за отваряне на пазара на ЖП услуги


Да бъде отворен пазарът на жп услуги в ЕС се споразумяха Европейският парламент и страните-членки. Собствеността върху жп-инфраструктурата трябва да бъде разделена от извършването на жп-превозите. Промените са предложени от Европейската комисия с аргумента, че сегашната система не насърчава конкуренцията, което води до по-високи цени на влаковите превози. Компромисното споразумение предстои да бъде формално утвърдено и от Съвета на министрите.
 
Европейската комисия смята, че интернет-гигантът "Гугъл" нарушава антимонополните правила на ЕС и злоупотребява със своето господстващо положение. Това става чрез налагане на ограничения на производителите на устройства за операционната система "Андроид" и на операторите на мобилни мрежи. Според Еврокомисията поведението на "Гугъл" лишава потребителите от по-широк избор на мобилни приложения и услуги, и възпрепятства иновациите от страна на други участници. Становището е изпратено до интернет-компанията и не предрешава изхода от разследването, предприето преди една година, уточняват от Европейската комисия.  
 
Гражданите на страни от континентална Европа имат по-голямо желание Великобритания да остане в ЕС, отколкото самите британски граждани. Анкетата на института "Те Ен Ес", публикувана във френски медии, е осъществена едновременно във Франция, Германия, Испания, Полша и Великобритания. Тя показва, че 34 процента от британските граждани са за излизане от ЕС. В същото време за т.нар. "Брекзит" са се обявили 13 на сто от германците и само по 7 процента от запитаните в Испания и Полша.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!