Според Комисията по земеделие в ЕП иновациите могат да донесат редица ползи


Два независими един от друг доклада за необходимостта от по-лесен достъп до иновации разглеждат в Комисията по земеделие на Европейския парламент. Според Комисията по земеделие в ЕП иновациите могат да донесат редица ползи, като понижаване влиянието върху околната среда,  успоредно с повишаване на конкурентноспособността и създаване на нови работни места.

Единият от докладите цели въвеждането на правила, които ще позволят все повече иновационни методи да станат реалност на територията на Европейския съюз. Той вижда в прецизното земеделие възможността за революция в сектора в Европа, като го направи по-ефективно и използващо все по-малко ресурси.

Докладът е планиран за по-широко гласуване от парламента на 6-ти юни тази година.Междувременно представител на Обединеното Кралство в ЕП, Антиа МакНитр, представи друг независим доклад на тема иновации в земеделието - „Технологични решения за устойчиво земеделие в ЕС“, който в момента се обсъжда от членовете на Комисията по земеделието. Докладът призовава за по-добри европейски правила за устойчивост и насърчаване на инвестициите в научни изследвания. Това би следвало да обърне тенденцията, за която признава ЕП - че земеделският сектор  в Европа продължава да изостава от конкурентите си. 

Що е то иновация в земеделието, какъв е смисълът от иновациите, кой и как може да ги въвежда, какви са инструментите за финансово подпомагане на иновациите в земеделието на страните членки на  Европейския съюз- коментира Светлана Боянова , председател на Института за агростратегии и иновации и бивш зам.-министър на земеделието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!