Проф. Жан-Дени Мутон: Ако разумът надделее, смитам, че британците ще останат в ЕС


 

Проф. Жан-Дени Мутон е сред най-изявените френски специалисти в областта на правото на ЕС. Преподава в Университета в Нанси, в Университета в Люксембург, в Европейския институт за публична администрация в Маастрихт, в Института за политически изследвания в Париж. Автор на множество публикации в областта на правото на ЕС и международното право. Разговаряме за неговата книга „Юридически размисли върху бъдещето на ЕС“ в динамичен момент. Предстои референдум във Великобритания за излизане от ЕС, половината европейски граждани според социологическите проучвания също искат да бъдат питани дали техните страни да останат в общността, във време на нарастваща популярност на националистическите партии в цяла Европа на фона на борбата с тероризма и решаването на бежанския проблем.

Не Европа страда от тези проблеми, а светът като цяло. Мигрантската криза е провокирана от военните действия в Близкия Изток, а също и тероризмът е свързан с тези военни конфликти. Това, което се случва днес, е че европейските граждани имат чувството, че не са добре защитени. В това се състои основния проблем, защото националните държави не могат да се справят с тези рискове, те са международни. Защитата не е по силите на една отделна държава, тя е възможна само на общоевропейско ниво. Подобен е подходът, който трябва да приложим и по отношение на мигрантската криза - общоевропейски. Според мен решението не е в по-малко Европа, а в по-ефикасните решения за силна Европа.

На въпрос защо в този момент гражданите на Европа казват, че имат повече нужда от националните си държави, отколкото от обединена Европа и това се вижда от резултатите на изборите за националистически партии в редица европейски страни, проф. Мутон отговори:

Нарастването на популизма в Европа не е само европейски процес. Това, което се случва в предварителните избори в САЩ е проява на същия този популизъм. Що се отнася до Великобритания, а при нея винаги е имало едно силно публично мнение, което се е противопоставяло на присъединяването на страната към ЕС. Но нека видим какво ще покаже референдумът. Референдумите винаги са представлявали нещо като „кутията на Пандора“, от която понякога излизат резултати, които не отговарят на поставените въпроси. Ако разумът надделее, смитам, че британците ще останат в ЕС.

Проф. Мутон се позова на икономическите анализи, които ще настъпят за Великобритания при излизането й от ЕС и лондонското Сити вече е сериозно разтревожено. Въпросът за напускането има и своите политически измерения, напомнени по време на посещението на американския президент Барак Обама в Лондон. Това ще дискредитира политическия авторитет и влиянието на Великобритания в международната политика.

Запитан може ли ЕС да направи по-модерни и гъвкави своите общностни правила, за да реагира адекватно на модерните предизвикателства, проф. Жан-Дени Мутон беше категоричен, че ЕС може да се справи и с тероризма, и с бежанския въпрос, както се е справил с икономическата криза от 2008 г. Според него бъдещето на ЕС до голяма степен зависи от резултатите на британския референдум. Но, ако те са положителни, прогнозата му е, че занапред ЕС ще се движи на две скорости, каквато е била теорията на президента Митеран - Една Европа, при която ще има засилено сътрудничество на държавите от еврозоната, ядро на федералната Европа, около която има т.нар. конфедеративна Европа, обединена от общия пазар.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!