ЕС и Канада предприемат "значителни стъпки", за подобряване на визовата реципрочност


ЕС и Канада са се ангажирали да предприемат "значителни" стъпки, за да "подобрят положението" по въпроса с визовата реципрочност.  Това се посочва в съобщение на Европейската комисия по повод посещението в Торонто на еврокомисаря по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.  На 12 май постоянният представител на България в ЕС посланик Димитър Цанчев съобщи, че на този етап България има затруднения да подкрепи споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, без да бъде решен въпросът с визовата реципрочност между Канада, България и Румъния.

Съветът на Европейския съюз одобри молбата на Либия за помощ в обучението на нейната гранична охрана и силите за сигурност, предаде ТАСС.  ЕС продължава с една година мандата на операцията си там, като добавя две нови задачи. Засилва се обмена на информация с либийската брегова охрана и военноморските сили.  Либия ще получи и помощ в обмена на информация и прилагането на оръжейното ембарго на ООН. Това посочиха в изявление външните министри на страните от ЕС

Проектът "За Балкана и хората" от България спечели европейската награда "Натура 2000" за социално-икономически ползи. Той показва как опазването на природата и икономическото развитие на селските райони са взаимнозависими, предаде представителството на ЕК в България. Инициативата, изпълнявана от неправителствени организации, помага на земеделски стопани и микро- и малки предприятия от Стара планина да продават своите продукти на пазара и да популяризират екотуризма.  Въведена е и схема за плащане за екосистемни услуги, която гарантира, че защитата на важни пасища и водни екосистеми носи икономически ползи на местните предприятия.
С годишните награди „Натура 2000“ се отличават постижения в опазването на околната среда в ЕС и се повишава осведомеността за инициативи, които са от полза за качеството на живот на хората.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!