ЕК предлага промени в медийното законодателство, които засягат независимостта на регулаторите



Европейската комисия предложи промени в медийното законодателство, което би наложило промени в определянето на състава на Съвета за електронни медии (СЕМ) в България.

Искаме да подсилим независимостта на медийните надзорни власти, заяви еврокомисарят за цифровата икономика и цифровото общество Гюнтер Йотингер в отговор на въпрос дали предложението на ЕК няма да наложи промени, свързани със СЕМ, доколкото съветът е съставен от членове, определени по квоти от президента и Народното събрание. Освен това обществените оператори БНТ и БНР се финансират директно от държавния бюджет.
„Независимостта означава тези власти да бъдат независими от участниците на пазара, но и от правителствата и политиците“, добави Йотингер. По думите му ако предложението на ЕК бъде прието, настоящата правна рамка и настоящата практика в няколко държави от ЕС ще трябва да бъдат разгледани "критично".

По този повод медийният експерт и съветник в Комисията по култура и медии в НС Мартин Захариев обясни, че ЕК търси правна рамка, която да обхване съвременните комуникационни технологии, най-вече заради сближаването на телевизията и интернет, платформите за видеосподеляне и социалните мрежи. Едно и също юридическо лице, например, може през един уебсайт да предлага различни медийни услуги, които сега не подлежат на контрол.
В България вече е създадена работна група, която да предложи актуализиране на медийното законодателство и хармонизирането с новата европейска директива, но отговорността е политическа и зависи изцяло от волята на депутатите. Според Мартин Захариев няма смисъл да се отлагат тези мерки по-късно от края на година, тъй като не можем да сме част от голямото европейско семейство и да следваме модерните европейските медийни практики със сегашния регламент, при който членовете на СЕМ се избират от политически органи и в този смисъл са 100-процента политически зависими, а обществените медии се финансират чрез държавния бюджет.
„Всички сме на мнение, че ЗРТ е остарял и не отговаря на конвергентната среда, но в същото време има политическо нежелание да се занимават с тази тема, тъй като България е непрекъснатия кръговрат на избори, когато не е добре медиите да се пипат.“ - каза Мартин Захариев. Той е убеден, че радикалните промени на медийното законодателство са неизбежни, за да оцелеят обществените медии на свръхконкурентния медиен пазар.

ЕК предложи промени в директива за аудио-визуалните медийни услуги, с които се дава независимост на медийните регулатори.

Комисията предлага медийните регулатори да бъдат "действително независими от правителствата и индустрията, и да могат да изпълняват оптимално своята роля - да действат така, че аудио-визуалните медии да работят в интерес на зрителите". Предлага се също обособяването на група на европейските медийни регулатори, в която да участват съответните власти от всички 28 държави в ЕС. Съществуването на тази група ще залегне в европейското законодателство. Групата ще оценява кодексите за поведение в сектора и ще консултира комисията.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!