Дейселблум предупреди ЕК да не се прави, че не вижда бюджетните нарушители

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум предупреди да се внимава с предоставянето на "твърде голяма бюджетна гъвкавост" на страни като Франция. Коментарът му, поместен в европейския печат, се възприема като критика срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Франция, която  е засегната от стачки срещу трудовата реформа, получи няколко облекчения, въпреки че не изпълнява правилата на ЕС за дълга и дефицита. В интервю за британския "Гардиън" и още шест европейски вестника Дейселблум предупреждава Еврокомисията да не се прави, че не вижда бюджетните нарушители.

"Ако комисията е строга само с по-малките страни и не може да бъде строга с по-големите, това би било опустошително за доверието, което имаме в нашето сътрудничество", казва ръководителят на Еврогрупата.
По-рано  председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призна в интервю за френската парламентарна телевизия ,че Комисията е направила изключения за страната, "просто защото това е Франция
".

Белгийските железници постепенно възстановяват работа, след като преди седмица служителите обявиха безсрочна спонтанна стачка.

Първоначално на пътниците бе обяснено, че железничарите стачкуват, защото по новите правила за работа годишно ще губят по един почивен ден за извънреден труд. Стачката в железниците предизвика небивали задръствания цялата седмица във Валония и Брюксел, а щетите от блокирането на движението в центъра на Европейския съюз засега не са изчислени.

Унгарската крайнодясна партия Йоббик вече не иска да напуска Европейския съюз,

Лидерът на партията Габор Вона аргументира промяната на партийната позиция с това, че Йоббик е уверена, че ЕС ще се промени под напора на популистките движения в светлината на миграционната криза.  ЕС ще се промени в идните 5-10 години и за първи път, както изглежда, тази промяна ще е за добро, заяви Вона в своя профил в социалната мрежа .

Да вземем например въпроса за имиграцията. Това е сериозно предизвикателство за ЕС. То доказва, че някои механизми от функционирането на съюза трябва да бъдат променени, заяви лидерът на Йоббик.

Неотдавна 37-годишният Вона беше преизбран за лидер на Йоббик. От няколко месеца той се опитва да скъса с открито антисемитската, ксенофобска и евроскептична риторика, която първоначално беше наложил на партията си, смятана за една от най-радикалните в ЕС.
 

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!