Драги: Структурните реформи могат да бъдат политически трудни, но са основни за растежа и намаляването на безработицата


Президентът на Европейската централна банка Марио Драги призова правителствата да направят повече за повишаване на конкурентоспособността на икономиките си и за създаването на работни места, тъй като застаряването на  европейското население се отразява отрицателно на пазара на труда. Икономиката на еврозоната изпитва затруднения да набере отново инерция въпреки мерките за стимулиране на ЕЦБ. Пред финансови и банкови експерти на Брюкселския икономически форум Драги подчерта , че еврозоната не може да разчита само на усилията на ЕЦБ, а е нужна по-голяма активност от правителствата. Цената на забавянето  е прекалено висока, заяви в реч ръководителят на финансовата институция.

Той допълни, че структурните реформи като намаляване на бюрокрацията и реформата на пазара на труда могат да бъдат политически трудни, но пък са основни за растежа и намаляването на безработицата.

Драги призова и за особено внимание към дългосрочната безработица.  Той обърна внимание на реформите в Португалия, благодарение на които безработицата спадна с 3 процентни пункта. Президентът на ЕЦБ подчерта, че е важно хората не просто да имат работа, а да се увеличи работната сила на фона на прогнозите, че трудоспособното европейско население ще започне да намалява следващото десетилетие.

Споразумението между ЕС и Турция в областта на миграцията работи и дава резултати, намалява броят на идващите към Европа мигранти,  заяви говорителят на Европейската комисия Мина Андреева. Тя отбеляза, че досега 449 мигранти са били върнати от Гърция в Турция, от които 18 сирийци. Същият е броят на разселените в ЕС от Турция сирийски бежанци. Обхванатите от схемата "един срещу един" са били приети в Германия, Финландия, Холандия, Швеция, Италия и Люксембург. Андреева уточни, че броят на идващите в Гърция мигранти е намалял чувствително, например вчера са пристигнали осем души. Средно от края на март до средата на април броят на новодошлите е 110, добави тя. Говорителят съобщи, че следващата седмица ЕК ще представи доклад за изпълнението на споразумението с Турция.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!