Страните от ЕС гледат на възможността Великобритания да напусне блока невярващо, с безпокойство и силна болка


Шотландия може да изиграе ключова роля за оставането на Великобритания в Европейския съюз. Според проучванията, шотландците подкрепят блока. Ако обаче на референдума бъде решено Великобритания да напусне ЕС, това може да поднови отново въпроса за независимостта. Ние сме много по-силни заедно. Великобритания вече не е световна сила. Ние сме малък остров, нашата икономика е просто сполучлива. Не виждам как ще оцелеем или процъфтяваме сами", смята местен жител. В Шотландия има и противници на оставането в Евросъюза:

Не трябва да ни принуждават да приемаме хора в нашата страна. Те взимат нашите помощи, пари, къщи, всичко. Смятам, че хората, които живеят в страната, трябва да бъдат на първо място. Не бежанците. Те идват само заради привилегиите. Затова мисля, че трябва да напуснем Европейския съюз, думи на шотландска гражданка.
 
Британският бизнесмен сър Ричард Брансън, известен най-вече като собственик на конгломерата от компании „Върджин Груп“, стартира днес национална кампания в подкрепа на оставането в блока. Той предупреди за икономически и политически клопки при евентуален Брекзит. Милиардерът живее на Вирджинските острови и няма право да гласува в Обединеното кралство, но посочва, че като предприемач знае много добре какво е да поемаш рискове. Напускането на Европейския съюз обаче е един от рисковете, които не искам да поеме Великобритания - като инвеститор, баща и дядо, казва сър Ричард Брансън.

Междувременно бившият председател на Консервативната партия промени подкрепата си - от кампанията за напускане тя премина към кампанията за оставане в Евросъюза. Баронеса Уарси заяви, че "омразата и ксенофобията" на кампанията за напускане е стъпка, която отива "твърде далече".

Що се отнася до останалите страни от Европейския съюз - те гледат на възможността Великобритания да напусне блока невярващо, с безпокойство и силна болка. Същевременно обаче те се готвят да отвърнат на удара. Ако британците изберат да излязат от блока, те могат да очакват твърд и непримирим отговор. Столиците на континента възнамеряват да попречат на други страни да последват примера на Лондон, смятат европейски анализатори.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!