Има ли спрени средства по Програмата за развитие на селските райони


Министърът на земеделието Десислава Танева отрече да е била спряна Програмата за развитието на селските региони. „ В понеделник ще пуснем заповедта за отварянето на поредния прием по тази програма - мярка 6-3 за създаване и развитие на малки предприятия - с бюджет от 30 млн. евро“ - каза още Танева в потвърждение на думите си.

Единият 1,1 милиард  евро, който стана нарицателен, са средствата, разплатени по старата програма за развитие на селските региони, която е приключила и няма как да бъде спряна вече, и които средства са възстановени от ЕК миналата година, съгласно правилата за приключване на програмата, без една много малка част по отношение на възстановяване на някои разходи и уравняването на сметките. Колко малка зависи от това как ще приключат определени процедури, но тук говорим за няколко милиона евро. Сумата, дали ще бъде 2 или 3 милиона, ще бъде невъзстановена от следващото възстановяване, което има държавата, а българската държава следва да си ги вземе от тези бенефициенти, за чиито проекти  ни е наложена тази санкция, обясни министър Десислава Танева.

Евродепутатът Илияна Йотова оцени казаното от Танева, че корекциите на ЕК ще са за сметка на бенефициентите като „много по-страшно дори отколкото отговорите на нейното министерство само преди няколко дни“.  Тя изтъкна, че още преди България да получи писмото, подсказващо за предстоящи финансови корекции, е отправила запитване към ЕК, на което е получила отговор през юни:

В този отговор се казва, че имат претенции към България  в две посоки - за непрозрачност на обществените поръчки, когато са правени проектите и са изпълнявани, и за слабости в самите проекти - т. нар. „допустимост“. Те не вярват и на контролния отговор -  сертифициращи, защото смятат, че не са спазени всички правила на ЕК,   заяви евродепутатът.

Не искам да се прави спекулация, че парите са разплатени от ЕК, както твърди Министерството на земеделието. Те го говорят, между другото, и на министър председателят.  Парите не са дошли всичките, това е ясно, те са разплатени от Националния бюджет, тези пари трябва да си ги получим от ЕК и затова е нашият сигнал,  обясни Илияна Йотова.



Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!