Как речта на омразата влияе на събития като терористичния акт в Ница, Франция и на събитията около опита за военен преврат в Турция?



Реджеп Ердоган организира пълзящ преврат през последните десетилетия, като последователно и системно разгражда кемалистката република, тече ислямистка реставрация на Османската империя. Това заяви евродепутатът от групата на консерваторите и реформистите в ЕП Ангел Джамбазки, като допълни, че този „преврат“ се осъществява изключително успешно от президента Ердоган. Джамбазки обясни закъснялата реакция на европейските и световни лидери с изчакване да видят кой е по-силен и отбеляза, че Ердоган ще използва опита за преврат, за да си разчисти сметките в армията:

Това е фасадна, овладяна демокрация. В Турция не може да се говори за демокрация, когато се затварят и превземат вестници, а журналисти се вкарват в затвора. Турската държава води гражданска война на собствената си територия, което е тема табу за световните медии - това се нарича лицемерие.

Социалният антрополог доц. Харалан Александров смята, че историята доста брутално нахлу в живота ни.

Можем да видим колко е различен светът само за няколко седмици. Дори да не го наречем задължително деструкция, има много силно изразена разрушителна тенденция и регрес - връщане към по-примитивни модели, - коментира социалният антрополог, според когото политическият регрес е видим в много отношения - мека негова форма е корупцията, а друг негов израз е слабото лидерство. Напускането на Великобритания от ЕС също може да се разглежда като регресивно явление, въпреки че тези тенденции там са изразени по един очарователен начин, каза още Александров. Относно събитията в Турция той посочи:

Каквото и да се случи в Турция, то е дар от Бога или от някой друг за едноличния режим на Ердоган, който обаче не противоречи на демокрацията в нейния тесен смисъл. Едно харизматично лидерство като това на Ердоган, което си поставя за цел да трансформира светската турска държава още не знаем точно в какво, се радва на много широка обществена подкрепа. Според Александров това е доказателство, че не рядко големи групи от хора са водени от благородни, но пагубни идеали.

Речта на омразата няма как да сработи, ако не се опира върху човешката природа. Омразата е вътре в нас. В смутни времена, в които са разколебани утвърдените модели, има много добра почва за мобилизиране на омразата.



Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!