Миграционният въпрос изпревари въпроса със състоянието на икономиките в притесненията на европейците



След атаките в Германия и Франция през последната седмица, оказа се, все повече граждани на Европейския съюз започват да се тревожат за своята и сигурността на близките си хора. Това показват данни от социологическо проучване на Евробарометър. 39 на сто от анкетираните определят тероризма като най-голямото притеснение. Социолозите отчитат, че с 14 на сто сега се е увеличил броят на хората, които се страхуват от тероризма.

На първо място в анкетата е поставена неприключилата миграционна криза. За първи път миграционният проблем е изпреварил въпроса със състоянието на икономиките на страните-членки на ЕС, отчитат експерти.

Към днешна дата - 48 на сто от анкетираните казват,че най-голямото им притеснение идва от засилващия се миграционен натиск.

Икономическото състояние, финансите и нивото на безработицата, остават на втори план според участниците в анкетата на "Евробарометър".

Същевременно стана ясно, че за последните шест месеца, предимно благодарение на сигнали от граждани европейската полиция е открила и арестувала 14 души от списъка с най-търсените лица, включени в списъка на Европол.

Роля за това имат данните, подавани на онлайн платформата на службата, разкрита след атентатите в Париж в отговор на критиките за липса на координация между отделните полицейски служби в Европа, смятат от Европол.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!