Нови комуникационни канали за интеграция на бежанците: примерът на Германия




От началото на август в Германия е в сила новият закон за интеграция, който се счита като един от важните тестове за канцлера Ангела Меркел и начина, по който тя се справя с бежанската криза. Новият закон улеснява получаването на документ за владеене на немски език, броят на курсовете за изучаване на езика се увеличават, мигрантите вече имат по-голям достъп до образование и трудов пазар.

Каква обаче е ролята на новите медии като посредници в процеса на интеграция на бежанците в Германия? Как мобилните приложения могат да бъдат основен комуникационен канал, когато целева група са младите мигранти? И защо въпреки технологиите, човешкият фактор и общуването са най-важни, за да се почувстват бежанците част от германското общество? По темата говори Закиа Шлихи, референт в отдела за интеграция във Федералната служба за миграция и бежанците на Германия, която има своята лична история в борбата със стереотипите и предразсъдъците, когато си различен в Германия.

Хората, които пристигат в Германия, не владеят немски език, и може да им отнеме много време, за да го проговорят добре. Дотогава ще им е нужна подкрепа. Затова разработваме брошури на майчин език с информация за за помощта, на които да могат да разчитат, информационни материали отново на майчин език, за по-възрастните на хартия, и като мобилно приложение - за по-младите, или под формата на видео за тези, които не могат да четат и пишат. Трябва да бъдат подготени различни варианти, които да достигнат до възможно най-много хора. Защото бежанците, които идват, са много различни, принадлежат към различни групи, и затова, продуктите, които разработваме за тях, също трябва да са разнообразни, отговарящи на интересите им. Младите хора са фиксирани върху мобилните си телефони, непрекъснато наблюдават информацията там и затова мобилните приложения са важен елемент от кампанията ни.

Тези приложения са насочени към мигранти, бежанци, чужденци, които са пристигнали в Гермния, за да ги подкрепят в усилията им да се интегрират в германското общество като предоставя информация по няколко теми: процедура за предоставяне на убежище, работа и образование, живот в Германия. Там е улеснен достъпът до конституцията на Германия, пояснени са въпроси като равенство, религиозна свобода, как и къде могат да учат немски език, включително и във он-лайн вариант.

Приложенията могат да бъдат безплатно и свободно изтеглени и с тях искаме да достигнем до бежанците още в първите седмици на престоя им, за които това ще е стойностно, разказваЗакиа Шлихи, референт в отдела за интеграция във Федералната служба за миграция и бежанците на Германия .



Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!