Европа трябва да има решения за войната в Близкия Изток и за бедността в Африка

Под прицела на бежанския натиск Обединена Европа е изправена пред много сериозна криза за своето бъдеще. Европейският съюз е раздиран от проблеми, довели до дълбоки политически разломи вътре в него, а бежанската криза оголи и изостри тези противоречия. 

Това се наблюдава на няколко равнища, посочи  дипломатът от кариерата Любомир Кючуков, бивш посланик на България в Лондон, сега директор на Института за икономика и международни отношения след водените от българския премиер разговори в Турция и Германия.

Първопричина за сегашната голяма мигрантска вълна към Европа са тромавите и непоследователни действия на западните Велики сили по отношение на Близкия изток и Африка, посочи политологът доц. Иво Инджов:

Европа трябва в най - близко време да реши два ключови проблема, генериращи тези процеси, убеден е  дипломатът Любомир Кючуков. Първият е войната, защото бежанската криза е резултат от военните действия в Близкия Изток и най – вече в Сирия, а вторият – бедността на Африка, все повече проблем на Европа.

Изграждането на вътрешни граници в Европейския съюз не е решаване, а е прехвърляне на проблема по трасето от един съсед на друг. Работещото решение е потокът от мигранти и бежанци да влезе в полето на законността, а това значи укрепване на външните граници на Европейския съюз. Решението трябва да е общоевропейско и солидарно, а тази солидарност си има цена, смята анализаторът. Голямото предизвикателство и за Европа, и за света е не да се търси начин за разграничаване, а да се намери начин хората да живеят заедно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!