Мария Габриел: България има основания да очаква помощ в защита на границата


България иска от ЕС още техника и хора за охрана на границата с Гърция и възпиране на мигрантската вълна. Получава одобрение от председателя на Европейския съвет Доналд Туск.  Българският министър-председател Бойко Борисов поиска от ЕС да премине от думите към действията и да покаже реална солидарност със страната ни като увеличи средствата за защита на границата ни, но не като отпуска пари, а като изпрати техника - термовизионни камери и жива сила за патрули по 1000-километровата ни граница с Гърция. През последните месеци, по думите на Борисов, всяка нощ между 100 и 200 мигранти пресичат българо-гръцката граница, която не се охранява, тъй като е вътрешна за ЕС, а после твърдят, че са влезли от Турция. Докато не се намери трайно решение на бежанския проблем и не влезе в сила споразумението ЕС-Турция за реадмисия на незаконните мигранти, България ще постави остро въпроса за помощта на срещата на върха на Европейския съвет на 16-ти септември в Братислава.

По този повод евродепутатът Мария Габриел коментира, че България има всички основания да очаква удовлетворение на исканията си. За това вече има сигнали от еврокомисаря по вътрешния ред Димитрис Аврамополус и одобрение от германския канцлер Ангела Меркел. Опитът показва, че може да се действа бързо при наличието на обща воля, какъвто беше случаят със създаването на Европейската гранична и брегова охрана. В други отношения има огромно забавяне в изпълнението на вече поети ангажименти. Вчера в ЕК и комисията по вътрешни работи и правосъдие в ЕП беше докладвано, че по механизма за релокация са преместени едва 1 290 човека, което е далеч от поетите ангажименти и тук има забавяне с години. Трябва да има яснота за различните операции за пресичане на трафика на мигранти, затова говорим за увеличаване на ресурса на ФРОНТЕКС с 1 500 души и реакция до 3 дни.
На въпрос за обвързването, което турското правителство прави на въпроса с бежанците и отпадането на визите за турски граждани в ЕС, евродепутатът Мария Габриел заяви:

Ситуацията е сложна и деликатна, има го този опит за обвързване на двата въпроса. За всички трябва да е ясно, че диалогът трябва да продължи, но критериите трябва да бъдат изпълнени от Турция, за да се мине напред в преговорите. Докато ЕК не излезе с доклад, че Турция е изпълнила критериите, визите не могат да отпаднат и това условия важи за всички, беше категорична Габриел.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!