Предстои изграждането на Центрове за опасни отпадъци от бита с 8 823 000 лева


Дългогодишна европейска практика е да се оползотворяват не само отпадъците от опаковки, но и опасните отпадъци от бита като уредите, които съдържат живак, лакове и бояджийски материали. Мастила и замърсени опаковки  У нас все още не е добре организирано събирането на опасните отпадъци, въпреки, че според изискванията не трябва да се извхърлят в контейнерите за битов боклук.  Предстои изграждането на  Центрове за опасни отпадъци от бита в Разград, Шумен, Съединение, Левски и Созопол  по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, Отпуснати са 8 823 000 лева. Директорът на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда Ренета Колева допълни.

"В Центровете ще се събират опасните отпадъци от домакинствата. Това са бои, лекарства, мастила, лепила, разтворители, уреди, които съдържат живак, почистващи препарати, киселини, пестициди. Те ще се събират временно в центровете, след което ще бъдат третирани. По-голямата част от тях ще бъдат изгаряни в инсталации с високо температурно изгаряне. По проекта е предвидено да бъдат изгаряни извън страната. На територията на нашата страна все още няма инсталации с разрешителни за изгаряне на такъв опасен отпадък. 

През декември 2005 година Европейската комисия представи своята Тематична стратегия за предотвратяване натрупването на отпадъци и рециклиране, като нов подход за управление, който отчита целия цикъл на живот на всеки продукт. До 2020 година 50 процента от твърдите битови отпадъци трябва да се рециклират. Прилагането на принципите на гръговата икономика е  решение за повторна употреба на голяма част от отпадъците- Евгения Ташева от екологичното сдружение "За земята"

В Холандия - една от първите страни, приложили успешно разделното събиране на опасни отпадъци от бита - преди да се пристъпи към изгаряне се проверява от кои от тях могат да бъдат извлечени полезни вещества и да бъдат рециклирани отново. Всичките енергоспестяващи крушки, луминисцентните лампи, те съдържат живак, който се извлича и се изпалзва отново. Разнообразните фотохимикали за проявяване на снимки съдържат сребро, което също може да се извлече, да се използва отново. И все повече трябва да се предприемат мерки на ниво производители на тези продукти - да влагат все по-малко или въобще да елиминират опасните вещества, които се влагат в тях.  

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!