Ф. Могерини и К. Георгиева за Европейския план за външни инвестиции, насочен към зони на нестабилност

Политическите дебати в рамките на 71-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, в която основен акцент беше темата за миграцията в глобален план, през изминалата седмица бяха във фокуса на вниманието на целия свят. В понеделник на срещата на върха беше приета Нюйоркската декларация, призоваваща страните да спазват човешките права на бежанците и мигрантите и да увеличат хуманитарната помощ за тях.

В сесията на световната организация участва и българският държавен глава Росен Плевнелиев, заедно с делегация, в която бяха включени вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова и българският първи дипломат Даниел Митов.

В централата на ООН Бъчварова и Митов обсъдиха с еврокомисаря по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос сътрудничеството между българското правителство и Европейската комисия по отношение на мигрантската криза.

ЕС реши да предостави на страната ни помощ от над 100 милиона евро, като в България на 6 октомври ще бъде дадено и началото на новия европейски проект - Европейска служба за граничен контрол и брегова охрана.

След разговорите с българските министри Аврамопулос заяви, че България играе много важна роля за справянето с миграционните процеси, и въпреки че в момента ситуацията е много трудна .... България не е сама.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова подчерта, че решението за стартирането на новата Европейска служба за гранична и брегова охрана у нас е не просто успех за нашата страна, но и успех на европейската солидарност. Това, че България е свързана с всички тези нови и положителни решения, е изключително важно за нас, изтъкна още Бъчварова.

*******

Междувременно европейският първи дипломат Федерика Могерини и еврокомисарят Кристалина Георгиева, която отговаря за бюджета и човешките ресурси, взеха участие в съпътстваща дискусия, посветена на "Инвестирането в партньорството" - европейският план за външни инвестиции, насочен към постигане целите на устойчивото развитие и към намаляване на миграцията.

Федерика Могерини набеляза основните идеи на плана, чрез които Европа да развива партньорства за справяне с основните причини за миграцията, като подчерта:

Ние правим повече от който и да било друг по света, за да се справим с проблемите в Африка и в нашия регион. Но това не е достатъчно. И това е причината, поради която предлагаме плана за външни инвестиции. Защото ние знаем, че е време частният сектор да се включи.

Федерика Могерини посочи, планът за външни инвестиции ще позволи на европейските фирми, но също така и на африкански и средиземноморски компании, да разширят своя бизнес и да предложат възможности за заетост, защото, макар и огромни, публичните средства не биха били достатъчни, за да се изкорени бедността и да се изпълнят целите на устойчивото развитие.

Работим не само по този иновативен подход, но също така и по споразуменията за миграцията,  допълни Могерини.

*******

Еврокомисар Кристалина Георгиева  подчерта, че вече има изключително успешен пример за европейски проект, който мобилизира и частни капитали за инвестиции в растежа на икономиката - Eвропейският фонд за стратегически инвестиции.

И още по-прекрасно е, че най-големият ни успех е с малките и средните предприятия. Ние знаем, че именно те са тези, които създават работни места и карат нашата икономика да работи по-добре. И, разбира се, точно това е, което искаме да пренесем като опит в нашето обкръжение, подчерта Кристалина Георгиева, като добави: Защо правим това? Защото сме убедени още повече днес, отколкото бяхме преди, че инвестирането в развитието е правилно от морална гледна точка, но също така то е в наш собствен интерес - то е инвестиция в стабилността и сигурността на всички, включително на европейските народи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!