Жан-Клод Юнкер: Не бива да има вратички за терористи

Председателят на Европейската комисия призова за пълна защита на външните граници на Общността, съобщава Die Welt. Не трябва да има вратички за терористи, заяви Жан-Клод Юнкер на фона на събитията, свързани с предполагаемия сирийски терорист Джабер ал Бакр, влязъл на територията на Германия като бежанец. Същевременно Еврокомисията работи върху нова система за контрол на туристи от страни, за които не се изисква виза.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън изрази увереност, че страната може да остане част от единния европейски пазар, дори и другите съставни части на Обединеното Кралство да излязат от него, пише The Times. Стърджън подчерта, че министър-председателят Тереза Мей има "задължение" да зачете вота на Шотландия за оставане в търговията на Блока, но досега премиерът не е успяла да изслуша опасенията й за Брекзита.

Фенският министър на земеделието Стефан льо Фол защити споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, заявайки, че то предлага гаранции и следователно трябва бъде приложено, предаде Франс прес. В знак на протест срещу споразумението, по улиците на Париж и още 35 френски града излязоха над 40 000 души. Демонстрантите призоваха властите да последват примера на съседна белгийска Валония, чийто парламент се обяви против ратифицирането на договора с Канада. По-рано аналогична резолюция прие и парламентът на Брюкселския федерален регион.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!