Разплита ли се финансовият възел около българския дълг към "Атомстройекспорт"

Трябва ли да България да плати двата ядрени реактора на руската компания "Атомспройекспорт" до 15-ти декември, срок, който Русия даде, за да ни опрости сумата по лихвите, без да сме получили отговор от ЕК дали това би било неразрешена държавна помощ, за което ще ни бъдат наложени санкции.

След като НЕК е превела първите 5 милиона евро от дължимите пари за двата ядрени реактора за АЕЦ Белене, руската компания "Атомстройекспорт" и България подписаха споразумение за отпадане на лихвите по главницата от 620 милиона евро. Това ще стане ако страната ни се издължи напълно до 15-ти декември т.г. По-рано парламентът разреши на НЕК държавен безсрочен и безлихвен заем, за да покрие задълженията си към "Атомспройекспорт". Проблемът е, че Европейската комисия още не е отговорила на писмото от България със запитване дали това ще бъде разглеждано като нерегламентирана държавна помощ за енергийната компания и дали страната ни ще бъде санкционирана.

Темата коментира енергийният експерт Антон Иванов. Той е категоричен, че България трябва да направи плащането към "Атомстройекспорт" до 15-ти демекври дори да нямаме отговор от Брюксел:

Намаляването на задълженията към руската страна с около 90 милиона лева е добра новина и не може да се тълкува другояче. Дори ако по чисто административни причини становището на Европейската комисия не е финализирано до 15 декември, не е невъзможно действие българската страна да предприеме плащането, тъй като изгодата за страната ни налага да разгледаме и този вариант.


Според Иванов, има тежка бюрократична процедура, която трае повече от три месеца и това е причината да нямаме отговор в нужните срокове, но вероятно има неофициални анонси, че ЕК ще разреши такава държавна помощ за НЕК, което ясно личи от оптимизма, изразен от министъра на енергетиката на България Теменужка Петкова.

Дори и да няма положителен отговор от ЕК, размерът на санкцията, която ще ни бъде наложена, е по-малък от милионите лихви, които се трупат по сметката за реакторите, убеден е експертът.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!