Светослав Малинов: Не може да се водят преговори с Турция за членство в ЕС, докато в страната протичат такива процеси


През седмицата Европейският парламент гласува с широко мнозинство за замразяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС. Това гласуване на ЕП не е задължително, но се смята, че е много силен сигнал на фона продължаващото накърняване на гражданските и човешките права в Турция.

Евродепутатът Светослав Малинов, който също е  гласувал "за" резолюцията  и за прекратяване, макар и временно, на преговорите с Турция, подчерта, че евродепутати от всички партийни фракции в парламента на Стария континент са подкрепили документа:

Първото, което трябва да се отбележи, е огромното мнозинство, което обхваща представители на всички политически партийни фамилии в Европа - от "зелените" до националисти. Това много, много, много рядко се случва. 

Само 37 "против" -  тоест всички, които наистина са били против резолюцията, на практика са се въздържали, защото фактите са смайващи и това трябва да се има предвид. 

Все пак след неуспешния опит за преврат, ние имаме чистка в държавна администрация, съдилища и армия. Близо 80 000 човека са задържани, над 120 000 са уволнени. За журналистите, както се казва, е отделна графа колко са репресирани, колко са уволнени, колко вестници и медии са притиснати и закрити, така че като сложим ръка на сърцето, трябва да кажем: не може да се водят преговори за членство в Европейския съюз със страна, в която протичат такива процеси.

Повече за позицията на Светослав Малинов чуйте в звуковия файл.


Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!