Ще бъдат ли изграждани нови бежански центрове в България


Ще бъдат ли изграждани нови бежански центрове в България, за което правителството е получило 18.9 милиона евро от ЕК като част от сумата от 160 милиона, дадена на страната ни за справяне с мигрантския натиск на срещата в Братислава през месец септември?

МВР и българското правителство винаги са давали подробна информация за получаването на средствата, отпуснати от Европейската комисия, и за начина, по който те ще бъдат пренасочени.  Основната част от средствата ще отидат за повишаване на сигурността по границата, категорична  е  вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова
Има и сума за възстановяване и ремонт на приемателните центрове в България и друга - за изграждане на капацитет за кризисна реакция - три площадки, които да бъдат обособени и осигурени с ток, вода, канализация и ограда, за да може да се реагира при увеличение на бежанския натиск, категорична е тя.

На площадките, на които ще могат да бъдат поставяни фургони или палатки, мигрантите биха престоявали не повече от месец, докато се установи какви мерки да бъдат предприети по отношение на статута им. Засега има решение една от тях да бъде застава близо до Лесово. Работи се по юридическото прехвърляне на собствеността, уточни Бъчварова.

Това е ситуацията и аз съм много учудена, че се спекулира с тази тема. "В момента няма нужда и аз прогнозирам, че в следващите шест или седем месеца няма да има нужда да бъдат използвани, защото през зимните месеци спада миграционният натиск, освен ако не се случи нещо извънредно, което не зависи от нас, но ние сме длъжни да осигурим всички възможни условия и да поддържаме една готовност дори и в кризисна ситуация с по-висока степен на опасност, отколкото съществува в момента." - заяви министърът.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!