Евродепутати настояват за спешна помощ и преместване на мигранти през зимата


Евродепутатите настояват за спешна помощ и преместване на мигранти през зимата. Призивът е отправен както към Брюксел, така и към националните власти на държавите членки. Освен това евродепутатите настояват да се спазят дадените от отделните държави обещания за преместване към други страни на хилядите  хора, търсещи убежище, особено на тези, намиращи се в Гърция.  До момента едва 6% от 160 000 търсещи убежище са били преместени от територията на Гърция и Италия.

„Не се гордеем със създалата се така болезнена ситуация“, заяви комисарят по хуманитарните въпроси Христос Стилянидис. Той обясни, че ЕС е разпределил достатъчно средства, за да помогне на Атина да се справи с тези безпрецедентни условия. Освен това Ситиянидис ще посети Белград след два дни. Целта на посещението е  комисията да бъде запозната с възможностите за допълнително съдействие на властите в Сърбия заради положението с мигрантите там. Въпреки студа, много мигранти отказват да се настанят в центровете за временно настаняване в Сърбия, тъй като се опасяват, че това ще спре пътя им до Западна Европа.



Европейската централна банка остави основната си лихва на рекордно ниско равнище от 0 процента и обяви, че ще продължи стимулиращата си програма без промяна. Освен това от април до декември банката ще купува всеки месец активи на стойност 60 милиарда евро.



Европейската комисия изрази удоволетворение, че дружествата за автомобили под наем подобряват отношението си към потребителите.Според оценката петте водещи дружества в тази сфера вече съобразяват дейността си с разпоредбите на ЕС за защита на потребителите. 


Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!