Франс Тимерманс: ЕК призовава румънското правителство да преразгледа промените

ЕК предупреди Румъния, че отпусканите средства от фондовете на ЕС може да бъдат спрени, заради приетите от правителството промени в законодателството за борба с корупцията. Тази позиция бе огласена от заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс по време на извънреден дебат в ЕП в Брюксел.

Постигнатият от Румъния напредък в последните десетилетия показва силната воля на румънците да се превърнат в демократична нация. Преди седмица отчетохме напредъка на страната за последните 10 години по механизма за сътрудничество и проверка - той е забележителен. Румъния е в последната отсечка от дълъг маратон в утвърждаването на необратимостта на върховенството на закона - посочи Тимерманс. Според еврокомисаря това, което виждаме през последните дни е тревожно, новото законодателство е отстъпление от напредъка и ЕК призовава настоятелно правителството да преразгледа промените.

Експертът от ЦИД Стефан Карабоев обясни, че няма формална връзка между антикорупционното законодателство и условията за отпускането на евросредства. Досега пари от фондовете на ЕС са били спирани само по административни причини и нарушения главно в сферата на обществените поръчки, както се е случвало на два пъти и за България.

Прекратяване на плащанията от ЕС към Румъния като опит да се въздейства на правителството е доказателство, че механизмът за сътрудничество и проверка не е толкова беззъб, колкото си мислят политиците, в т.ч. и у нас - коментира Карабоев. Според него многохилядните граждански протести в Букурещ и други големи градове, заедно с президента Клаус Йоханис, който сезира Конституционния съд за скандалните промени и намесата на ЕК, ще принудят социалдемократическото правителство да отстъпи. По думите му привързаността на румънците към антикорупционния модел опровергава досегашните съмнения, че той играе ролята и на инструмент за разправа с политическите опоненти:

Питахме се наистина ли е толкова мащабна и повсеместна корупцията, колкото хилядите разследвания срещу политици и висши чиновници. Сега гневът на хората по площадите ни уверяват, че това е начинът - каза Стефан Карабоев от ЦИД.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!