Федерика Могерини на посещение в няколко балкански страни

Министрите на вътрешните работи на Германия и Франция, в които ще бъдат произведени избори тази година, написаха тази седмица писмо до ЕК с предложения за подобряване на обществената безопасност.

Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос обяви, че приветства предложенията и допълни, че те съответстват на мнението на ЕК.

Наред с предложенията за по-близко сътрудничество и по-голям обмен на данни в Европа, германският вътрешен министър Томас де Мезиер и френският му колега Бруно льо Ру призовават за промяна на европейското законодателство, така че държавите-членки да могат по-лесно и за по-дълго да въвеждат контрол по вътрешните граници в Шенгенското пространство, предаде Франс прес. 


Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини ще посети няколко балкански страни в началото на идния месец.От 1 до 4 март Могерини ще бъде в Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Сърбия и Македония съобщи БТА.

Преди посещението върховният представител на ЕС заяви, че това нейно мини турне из балканските държави е с цел да се осигури необратимост на процеса на интеграция на тези страни в ЕС.

За Европейския съюз работата със страните от Западните Балкани - регион, който е в сърцето на Европа, е ключов приоритет, каза Могерини. Регионалното сътрудничество и добросъседските отношения са от съществено значение в този контекст, добави тя.


В България има прекомерeн икономически дисбаланс. Това сочи годишният анализ на ЕК на икономическата и социалната ситуация в държавите-членки от Европейския съюз.Същия проблем имат и Франция, Хърватия, Италия, Португалия и Кипър. Германия, Ирландия, Испания, Нидерландия, Словения и Швеция пък били засегнати от икономически дисбаланси. За Финландия няма такива данни. Всички държави с дисбаланс ще продължат да подлежат на специален мониторинг.От Брюксел отбелязват, че като цяло страните от ЕС са отбелязали напредък при изпълнението на миналогодишните индивидуални насоки за насърчаване на инвестициите, провеждане на структурни реформи и осигуряване на отговорни бюджетни политики.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!