Андрю Мъри: Липсва план за прилагането на стратегията за международни културни отношения

Важна задача за страната ни в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС догодина е разработването на план за действие, подчерта Мъри

Стратегия за международни културни отношения, приета през 2016 г., е насочена към стимулирането на културното сътрудничество между ЕС и партньорските му страни. Подробно са описани основните принципи и приоритети, но отсъства план за прилагането на стратегията, посочва Андрю Мъри, директор на глобалната мрежа на европейските национални културни институти ЮНИК. Той допълва, че важна задача за страната ни в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС догодина е разработването на план за действие.

За да се изготви културната програма трябва да се познава политическата обстановка в Европа, но и да се прави ясно разграничение между понятията културна дипломация и културни отношения.

При първото понятие културата се използва за постигането на външнополитически цели. Културната дипломация се стреми да увеличи влиянието на конкретната държава. Докато при културните отношения говорим за междуличностен контакт междуличностен като размяна на артисти. Ние искаме да слушаме, да разберем, да изградим мостове и доверие между страните членки. Това е процес между индивидите, в който правителството не участва.

Трябва да се работи и извън територията на Европа, защото отношенията в тази област, реализирани между ЕС и държавите партньори са недостатъчни. Политическият контекст в Европа се усложнява, което оказва негативен ефект и върху културните взаимоотношения.

Скептицизмът и съпротивата срещу глобализацията нарастват. Миграционният проблем увеличава негативните нагласи сред европейското население. Оформят се национални движения на територията на ЕС. Липсата на координацията между заинтересованите страни е основен проблем, който засяга не само България, но и целия ЕС. Служителите, подготвящи политиката в сферата на културата в България, трябва да работят с тези, които извършват дипломатическа дейност извън страната. Всяко председателство събира заедно висши служители на културното ведомство и министерството на външните работи. За съжаление, обикновено това е първата им среща. Изглежда, че за правителството на Естония, което пое сегашното председателството на ЕС, изготвянето на културен план не е приоритет. Затова България има шанс да даде добър пример на останалите държави-членки в това отношение.

Прилагането на стратегията е невъзможно при отсъствието на партньорство между ЮНИК, страните членки и делегациите на Съюза. Културата трябва да бъде неделима част от външната политика, защото може да изиграе съществена роля за укрепването на международните партньорства. Андрю Мъри допълва, че ЮНИК е механизмът, който насърчава страните членки да работят заедно в сферата на културата.

Основните приоритети на България за предстоящото Председателство са Западните Балкани и тяхната европейска перспектива. Ще бъдат положени усилия  изградените от ЮНИК клъстери да работят с посолствата и дипломатическите представителства в региона.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!