Готовността на България за въвеждане на качеството "планински продукт"
публикувано на 30.05.18 в 07:20
Update Required
To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
"Да дадем по-голяма видимост на производителите в планинските региони, на продуктите, които са много по-качествени, тъй като климатът там не е замърсен. Също така, по-голяма информираност на потребителите, защото сега има производители, които злоупотребяват с картинки, на които е изобразена планина, и по този начин се прави асоциативна връзка между планината и определен продукт."
Две експертни работни групи с български държавни институции и браншови организации, заедно с производители от планински региони, подготвят проектонаредба, която ще бъде внесена в министерството на земеделието и храните. Министерството също проучва възможността за създаване на специализирано звено към Българската агенция за безопасност на храните от различни институции за контрол, информира Момчил Неков:
"В случая трябва да се направят някои процедури за избор на контролен орган, който да следи за спазването на изискванията, които са записани в Регламента. Смятам, че до няколко месеца реално тази Наредба може да се въведе в българското законодателство и да кажем от следващата година да започне да се използва."
Въвеждането на сертификат за качество "планински продукт" се приветства и от планински производители. Това би им предоставило видимост на продуктите, които са с специфични характеристики, защита срещу имитация и злоупотреби, и възможност за получаване на субсидии за участие в промоционални програми.
Милкана Йорданова - председател на сдружение "Планинско мляко":
"Като се акцентира върху качеството на тези продукти, и още повече, голяма територия от България може да използва ресурсите, които има, защото те в момента не се използват. И нашият апел е: следващият момент в подкрепата трябва да бъде насочена към специални програми за семейните ферми."
Регламентът за въвеждането на качеството "планински продукт" не натоварва финасово и административно планинските производители, посочва евродепутатът Момчил Неков:
"Не говорим тук за допълнителни финансови или административни тежести - просто, всеки който има право, минава този контрол и има право да си слага това лого. Планинският продукт като термин за качество би подпомогнал този процес, би подпомогнал производителите в тези региони, и те могат да направят много по-лесно връзка тогава с ресторантьори, хотелиери, които да им изкупуват директно продукцията, и да има обща печалба и за двете страни чрез регионални туристически пакети"
За Евранет +: Виолета Ашикова
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!