ЕК предложи нов план за създаване на устойчива и кръгова биоикономика

Юрки Катайнен

Европейската комисия предложи нов план за разработване на устойчива и кръгова биоикономика, която да обслужва европейското общество. Новата стратегия за биоикономика е част от стремежа за насърчаване на нови работни места, растеж и инвестиции в Европейския съюз. Целта е да се подобри и засили устойчивото използване на възобновяеми ресурси за справяне с глобалните и местни предизвикателства, като изменението на климата и устойчивото развитие.

В свят на ограничени биологични ресурси и екосистеми е необходимо иновативно усилие, за да се изхранват хората и да се осигурят чиста вода и енергия. Биохимията има потенциала да генерира 1 млн. нови зелени работни места до 2030 г.

Развитието на устойчива кръгова биоикономика изисква съгласувани усилия от страна на публичните органи и промишлеността, категорични са представители на Европейската комисия. За да стимулира това колективно усилие през 2019 г Комисията ще започне 14 конкретни мерки  въз основа на три ключови цели:

- разширяване и укрепване на биологичните сектори;
- бързо разгръщане на биоикономики в цяла Европа;
- защита на екосистемата и разбиране на екологичните ограничения на биоикономиката.


Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, коментира:
 
Интересно е, че ЕС ще бъде много по-интегриран в бъдеще, отколкото е сега. Това ще се случи, дори без приемането на институционални реформи и промени. Трябва имаме предвид мнението на заинтересованите страни - гражданите, неправителствените организации, бизнеса, трудови съюзи, правителства, те всички очакват Европа, задават въпроси и имат искания. Наприме биоикономиката - първоначално тя не беше наша идея, но индустрията, държавите членки и неправителствените организации изискаха от нас да приемем неща, които да подобрят използването на биоресурсите по устойчив начин. Ето, правим го.

Друга сфера е кръговата икономика и борбата срещу климатичните промени. Много хора се оплакваха, че нашата капиталова печалба е в пъти по-ниска от тази на Съединените щати и ние отново взехме мерки. Така, че много хора и държави членки очакват от нас интегриране на такива политики, по прагматични причини. Пак казвам - в сравнение със сега ЕС ще бъде много по хармонизиран в бъдеще, заради изискващото темпо за интеграция. В същото време има натиск и от друго място. Повече от всякога трети страни отправят предизвикателства към нас. Повдигнат е въпросът за европейския суверенитет. Все повече хора заявяват, че не можем просто да се превърнем в под изпълнители на Азия или САЩ. Не можем да сме в позиция, която заплашва правото ни на свободно вземане на решения, заради военни режими или кибер атаки. Така, че все повече европейци очакват Европа да бъде автономна и суверенна и равнопоставена на останалите бързоразвиващи се икономики. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!