Луис де Гиндос: Трябват структурни реформи в еврозоната

Снимка: ЕПА/БГНЕС


20-годишнината на еврото бе отбелязана по време на сесията на Европейския парламент и докато лидерите посочват единната валута като обединител, все повече критици виждат в нея потенциален проблем. И така - позитивите, според заместник - председателя на Европейската централна банка Луис де Гиндос. "Когато еврото влезе в обращение преди 20 години, брутният вътрешен продукт на глава от населението в Латвия беше 30 % от средното за останалите 15 държави - членки на Европейския съюз. Днес този показател е около 60 %. Въпреки че държавата пострада сериозно от финансовата криза, през последните пет години, откакто е въвела еврото, тя отбелязва много добър икономически растеж. За първите три тримесечия на 2018-та година, за които към момента има окончателни данни, растежът е около 5 %. Това е сред най-сериозния ръст на икономиката в еврозоната и в целия Европейски съюз", категоричен е банкерът. .
Словакия отбелязва 10 години от въвеждането на единната валута. За хората, които не се вълнуват от сложните финансови анализи и тежките решения на банкерите, позитивът е съвсем друг, както подчертава тази жена, която току-що е изтеглила първите евробанкноти в Словакия: "Чувствам, че е прекрасно нещо, че мога да използвам евро в цяла Европа. От този момент аз мога да тегля еврови банктоти откъдето си поискам, където и да се намирам в Европа. Мога да пътувам и да използвам една и съща валута навсякъде в Европа". Например - пътуване в Италия.
"Данните за Италия посочват, че скоро страната ще изпадне в рецесия", прогнозира Гунтрам Волф от института "Брюгел". И макар финансовият министър Джовани Триа да се кълне, че рецесия все още няма, дълговият проблем и заплахата над банките тегне над любимата на повечето пътешественици южна държава. Луис де Гиндос обаче е категоричен, че в еврозоната са научени уроците. "Европейската регулаторна рамка прави европейските банки по-устойчиви на кризи и с повече инструменти за реакция, ако рисковете се повишат. Те имат по-добри буфери, необслужваните кредити намаляват. Ако сравним нивото на лошите кредити с това от 2014-та година, ще видим, че е спаднало с 30 %", допълва банкерът.
Скептиците посочват не само Италия като проблем, а припомнят кризата в Гърция, която премина през четири спасителни програми. Някои държави не са достатъчно стабилни икономически, за да бъдат в клуба на богатите, смятат немалко анализатори. От своя страна Де Гиндос е непоколебим, че еврозоната е стабилна, а програмата за стимулиране на икономиката чрез изкупуване на дълг е дала своите резултати. "Въпреки това краят на програмата за изкупуване на дълг не означава, че политиката по стимулиране на икономиката е приключила. Тя ще продължи чрез програмата за реинвестиране на придобитите активи. Трябва обаче да подчертая, че са необходими още усилия, за да се слбижи икономическото развитие на страните от еврозоната и да се подкрепи допълнително икономическия растеж. Ключовото послание тук е завършването на единния пазар, изграждането на буфери и провеждането на необходимите структурни реформи", категоричен е Луис де Гиндос, промняйки, че стабилните финансови и икономически показатели зависият и от политическите решения.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!