Еврофондовете - възможност за екологичен обществен транспорт

Снимка: БГНЕС

В контекста на замърсяването на въздуха - как общините се възползват от възможностите за подмяна на обществения си транспорт, които дават европейските програми. Точно с такива средства Община Бургас подмени през годините превозните средства - бяха закупени нови тролеи и нови автобуси. В момента, те са 120 и освен на ток, се движат на метан или на дизел, а на последните стандартите им са Евро 5 и 6.

Със закупуването на 56 нови електробуса вредните емисии, както и отделянето на ФПЧ ще бъдат свалени до минимум. Дизеловите автобуси със стардарт Евро 5 ще бъдат изведени извън града, а превозните средства, които са минали 1 милион километра ще бъдат изведени от експлоатация. Новият транспорт ще има няколко преимущества, коментира кметът на Бургас Димитър Николов:

„В следващите два – три месеца текат усилени преговори за доставката на тези автобус. Те ще са в три размера: т най-големите, среден клас и най-късите – за малките, труднодостъпни улички в Бургас и особено – в „Меден рудник“. Ще създадат допълнително много голяма функционалност на целия градски транспорт, защото една от сериозните критики, които търпим и, може би – с основание, в момента е, че разписанието, честотата на преминаването на автобусите през бургаските спирки е по-рядко, отколкото ни се иска и е необходимо. Затова тези допълнителни автобуси, 56 на брой, ще съкратят тези параметри в преминаването и ще увеличат комфорта. А най-голямата цел е да намалят замърсяването, защото са 100% екологични“, пояснява Димитър Николов.

Рано е да се говори дали Европейският зелен пакт ще има и такава насоченост, но и към момента ЕС дава достатъчно възможности в тази посока, допълва евродепутатът Радан Кънев:

Това, което е ясно е, че значителна част от бюджета на ЕС, в това число – кохезионни фондове и нови бюджетни възможности и инструменти, ще бъдат насочени към намаляването на емисиите. Както на вредните емисии, така и на общите въглеродни емисии, парникови газове, което със сигурност включва големи възможности за инвестиции в екологичен транспорт. Средствата за такива проекти ще бъдат много повече, отколкото са досега“, коментира Радан Кънев.

По проекта, финансиран по ОП „Околна среда“ ще бъдат доставени нови 56 електрически автобуса, зарядни станции и допълнително оборудване към съществуващите системи за управление на обществения транспорт. С изпълнението на мерките количеството фини-прахови частици ще се намали с близо 4 тона годишно. 65 милиона лева е безвъзмездната помощ, общината финансира с малко под 4 милиона лева. Очаква се новите автобуси да са по улиците на Бургас от следващата година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!