Насекомите-опрашители- неразделна част от здрава екосистема

Снимка: Светослав Цветанов


В световен мащаб броят на пчелите и другите насекоми-опрашители намалява. Това поставя под заплаха екосистемите и биоразнообразието, а оттам и нашето съществуване. Европейският парламент настоява за мерки по проблема. 

Връзката между растенията и насекомите е много стара и когато се наруши, настъпват проблеми, защото животът ни зависи от тях, коментира проф. Вили Харизанова, декан на Факултета по растителна защита и агроекология в Аграрен университет-Пловдив.: 

"Растенията и насекомите са развили такива взаимоотношения, че растенията са станали зависими от насекомите за опрашването си. Около 95 % от всички видове растения имат нужда от насекоми да ги опрашат. Всяка хранителна верига започва с растения- без растенията нищо не става. А растенията няма да ги има, няма да дават плод и семе, няма да се размножават, ако ги няма насекомите да ги опрашват. Без насекоми не може да има растения, без растения не може да има нищо нагоре по хранителната верига."

Промените в климата, човешката намеса, употребата на пестициди, навлизането на чужди агресивни видове, агресивното земеползване- всичко това води до намаляване популацията на опрашителите. 

"Недобрите земеделски практики- когато ние обработваме необработени до момента земи, променяме средата, която са обитавали насекомите там. Може да се случат и катастрофични явления, но всъщност, човекът е този, заради когото най-често се стига до нарушаване на природното равновесие. И химическите препарати, разбира се, са един от елементите. Когато пръскаме целенасочено срещу някой неприятел, не си даваме сметка, че ще умрат и всички други живи насекоми, включително и тези, които до този момент са регулирали плътността на вредния вид"- каза още проф. Вили Харизанова.

Още през юни 2018 г. Европейската комисия представи Инициатива на ЕС за защита на опрашителите, в която се посочва биоразнообразието, изследванията и повишаването на информираността като основни области за предприемане на действия. 

Над 4 милиона вида са насекомите в света, а според някои песимистични прогнози, през 2050 година видовото разнообразие ще намалее 6 пъти. Този процес трябва да бъде спрян, коментира Мартин Хойзлинг от Групата на Зелените/Европейски Свободен Алианс/ на Германия, един от авторите на Резолюция, в която се настоява за преоценка на предлаганите мерки: 

"Трябва да осъзнаем, че 70 процента от дивите пчели са изложени на риск от изчезване и се намират в изключителна опасност. Същевременно точно тези диви пчели заедно с други насекоми извършват половината опрашване в Европа. Не можем да пренебрегваме това, трябва да предприемем действия, за да защитим дивите пчели и да дадем тласък на този процес."

Според депутатите една от целите в новата селскостопанска политика на ЕС трябва да бъде намаляване на употребата на пестицидите, които убиват вредителите по растенията, но и всички други насекоми. Въпреки че съществуват достатъчно доказателства за проблемите, с които се сблъскват пчелите и другите насекоми, все още има много неясноти и мащабът на проблема е неизвестен.

В ЕС селскостопанската продукция, свързана с опрашването от насекоми, се оценява на 15 млрд. евро годишно. Затова за проблема трябва да се говори, категорична е проф. Вили Харизанова:

"Трябва да има кампании, трябва да има популяризиране, трябва да се повиши културата на земеделеца- когато прави нещо, да знае защо го прави и какви са последствията. Защото е отчетено огромното значение на растенията за живота изобщо- като доставчици на кислород и препитание. Да опазиш растенията здрави- това влияе на икономиките на държавите, на начина на живот на хората, на оцеляването, борбата с бедността, срещу глада, за чиста околна среда...Трябва да поемем отговорност за важните неща, които трябва да правим по правилния начин, защото всичко оставяме на децата си." 
  
Евродепутатите настояват за повече средства за изследвания и наблюдение на видовете опрашители в ЕС. Те също така призовават за разработване на нови видове пестициди, които са безвредни за пчелите и другите полезни насекоми. Така ще се защити биоразнообразието, икономиката и продоволствената сигурност на Европа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!