Планът за борба с рака ще е сред приоритетите на програмата „Хоризонт Европа“

| обновено на 18.02.20 в 12:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Планът за борба с рака ще бъде сред основните приоритети на Европейския съюз. Той включва дейности, свързани с подобряване на всеки етап от диагностиката и лечението на заболяването. За шестте мисии на новата програма „Хоризонт Европа“, сред които е и тази свързана с борбата с рака, са предвидени 52 млрд. евро за целия период.

Мисията за борба с рака ще трябва в рамките на 3 години – от 2021 г. до 2024 г., да бъде с много точно определени цели. Всяка година тяхното постигане да бъде измеримо. Освен това на мисия не може да има повече от 10 % от годишния бюджет. От няколко месеца мисията за борба с рака има избран управителен борд. Той се състои от 15 експерти от различни държави членки на Европейския съюз“, обясни българският еврокомисар Мария Габриел.

До май тази година трябва да бъдат представени първите действия, свързани с плана. След това те ще бъдат обсъдени с гражданите на Европейския съюз. Тези мерки са няколко вида, посочи Мария Габриел.

От превенцията, защото около 40 % от видовете рак могат да бъдат предотвратени. Ние трябва да поставим много силен акцент върху информационните кампании. Трябва да стигнем и до много по-сложни и всеобхватни теми каквито са инфраструктурата, достъпът до лечение, прецизната медицина с изкуствения интелект“, поясни тя.

Европейската комисия започна и обществени консултации, чиято цел е да помогнат за оформянето на основните цели на Европейския план за борба с рака.

Предвижда се конкретните действия да бъдат представени през есента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!