Европейска помощ и за пострадалите от кризата рибари

Европейската комисия реагира с бързи мерки за подпомагането на рибарския сектор. Заради невъзможността за износ, затворените заведения и намалялата консумация, много хора, заети в този бранш, бяха застрашени от фалити. Три извънредни мерки по Програмата за морско дело и рибарство ще дадат поне глътка въздух на този бизнес.

Кандидатстването по тях е възможно до края на юни, а парите ще бъдат изплатени още на следващия месец. Кои се възползваха и могат да го направят?

Собствениците на над половината от риболовните кораби у нас вече са кандидатствали. Това коментира Йордан Господинов, изпълнителен директор на най-голямата браншова организация БГ ФИШ. ЕК и държавата ни, в частност, реагираха бързо и адекватно и стартираха мерки, с които да подпомогнат сектора, добави той:

Субсидиите, които се предвиждат, за риболовните кораби, са за всички, които са риболовствали над 120 дни общо през 2018 и 2019 г., те имат право да кандидатстват. А тя е до 80 000 лв. на кораб. Разбира се, изчислява се според бруто тонажа, според дните, в които не си риболовствал… Но като водя разговори, най-малките лодки ще вземат 10 – 15 000 лв., а големите кораби ще стигнат до 60-70 000 лв.“, поясни Господинов.

При останал свободен финансов ресурс, ще бъдат продължени самите мерки, добави Господинов. До края на юни се приемат проекти, а до края на юли ще бъдат изплатени одобрените средства.

Подробности можете да чуете в прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!