Европейският парламент и Европейската комисия обединяват усилията си за рестарт на икономиката на съюза от кризата с Covid 19

Снимка: БТА


Усилията на европейските политици за съживяване на икономиката на съюза от кризата, предизвикана от световната пандемия от коронавирус продължават.  Според председателя на Европейския съвет Шарл Мишел предоставените средства ще помогнат за възстановяването на засегнатите от Ковид 19 страни от общността: Убеден съм в правотата на нашето решение. Смятам, че фактът, че сме мобилизирали над един трилион евро през следващите две години, за да подкрепим всички държави - членки, особено най-засегнатите региони и сектори, е най-добрата демонстрация на политическата ни воля за повече европейска солидарност в бъдеще.

Икономическите политики, предприети от Европейската комисия за преодоляване на последиците от коронавируса работят, смята и комисарят по икономически въпроси Паоло Джентилони, който признава:Да, в Европа има последици за пазара на труда, които допринесоха за увеличаване на безработицата.

На този фон пред лидерите на Европейския съюз обаче остава предизвикателството - как да се преодолеят различията по темата с разпределението на евросредствата и дали то трябва да е обвързано с борбата с корупцията и с принципа за върховенството на закона ? Искане, в подкрепа на което се обяви испанският евродепутат  Хуан Фернандо Лопес Агилар:Трябва да има връзка между достъпа до европейско бюджетиране и европейските фондове с пълна ангажираност с върховенството на закона и борбата с корупцията.

Нещо, което не отрича и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който е оптимист, че предстоящите разговори по темата ще завършат с успех:Има връзка между европейския бюджет и средствата, предназначени за възстановяване и върховенство на закона. Ще работим с Европейския парламент и държавите-членки за оперативното изпълнение на това решение, макар че това няма да е лесно, заради различните тълкувания по въпроса, но съм убеден, че ще намерим решение.

Същевременно евродепутатите дадоха съгласието си за започване на процедура, която ще позволи на Европейската комисия да събере 750 милиарда евро на пазарите за фонда за възстановяване чрез въвеждане например на данъци върху транснационалните замърсители и мултинационални корпорации. Така ще се приложи законът за рестартиране на икономиката и ще се задейства планът за собствените ресурси. Но, преди това той трябва да бъде одобрен от Съвета на Европейския съюз и ратифициран от държавите - членки, обясни депутатът Жозе Мануел Фернандес: Времето е от съществено значение за нас, за да имаме Фонд за възстановяване след 1 януари 2021 г.

А, колегата му Валери Хайер изтъкна:  Сега ще гарантираме, че дългът ще бъде изплатен от технологични гиганти, укриващи данъци, големи чужди замърсители и други, които се възползват от нашия единен пазар.

И докато политиците търсят взаимно приемливи решения, то редица европейски страни отново предприемат строги мерки за предпазване на жителите им от заразяване с Ковид 19. Ограничения, които макар и частични ще окажат влияние върху отделни икономически сектори. Но, според заместник - председателя на Европейската комисия по икономическите въпроси - Валдис Домбровскис: В случая говорим за пандемия и за това трябва да търсим и съвет от специалистите - епидемиолози. В момента те не са казали, че трябва отново да има пълно затваряне на ресторанти, магазини, производства и да се надяваме, това да не се случи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!