Отношенията на ЕС с Турция – заплахи и зависимости

Категорична подкрепа за Гърция и Кипър и възможност за диалог с Турция или налагане на санкции на държавата декларираха европейските лидери при обсъждането на възникналото напрежение между Атина, Никозия и Анкара, заради решението на турската страна да провежда проучвателни мисии със свои кораби в райони от Средиземно море, богати на природни ресурси, за които територии претендират Гърция и Кипър. За решаване на спора чрез диалог се обяви председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен:

Потвърждаваме категорично солидарността с Гърция и Кипър. Напрежението в Средиземноморието е много високо заради сондажните дейности на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър и проучвателните дейности в гръцки води. Добре е, че вече започна диалог между Турция и Гърция. За съжаление Анкара все още не е правила подобни жестове към Кипър. Убедени сме, че различията трябва да се разрешават чрез диалог и в съответствие с международното право.

На позицията за решаване на спора с диалог и чрез принципите на международното право застанана и президентите на Франция Еманюел Макрон и на Кипър Никос Анастасиадис:

Ние, европейците, трябва да бъдем ясни и твърди с правителството на президента Ердоган, което е предприело неприемливи действия. Ние сме за уважаване суверенитета на която и да е държава-членка на Европейския съюз и за принципите на международното право.Решихме да дадем шанс на диалога с Турция, но ако той не бъде последователен може да се прибегне до ограничителни мерки или санкции, които вероятно ще обсъдим през декември.

Очаквам от Европейския съвет ефективна позиция по въпроса, както и това кризата да се реши или чрез диалог или чрез принципите на международното право, заяви президентът на Кипър, а премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис коментира:

Дошъл е моментът Европа да обсъжда открито какви отношения иска да има с Турция. Едно е сигурно: провокации вече не могат да бъдат толерирани.

На този фон председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен допусна възможността за диалог между Анкара и Брюксел, но с условия:

Искаме положителни и конструктивни отношения с Турция, но ще работим за това само ако провокациите и натискът спрат. Очакваме Анкара занапред да се въздържа от едностранни действия. В противен случай Европейският съюз ще използва възможностите, които има, но не искаме подобен развой на събитията. Бихме предпочели да работим по нови дългосрочни отношения между Европейския съюз и Турция, които да включват не само икономически въпроси, но и по -силно сътрудничество в областта на миграцията.

Тази седмица обаче полемиката между Атина и Анкара навлезе в нова фаза заради решението на Турция да изпрати отново свой кораб на мисия в Средиземно море – този път с мотив сеизмични проучвания. Това се случва седмици след като Анкара реши да изтегли кораба си от спорния район – за да даде път на дипломацията, както се изрази тогава президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган. В разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, Ердоган коментира, че очаква от Европейския съюз конкретни стъпки за организиране на конференция на държавите от Източното Средиземноморие за решаване на споровете за териториалните води.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!