Стратегията „Вълна за саниране“ в ЕС гарантира работа на българските миньори

В контекста на „Зеления пакт“ Европейската комисия разработи мащабен план за саниране на сградите в общността. Целта е енергийна ефективност и пocтиганe на въглepoднa нeyтpaлнocт дo 2050 г. Стратегията „Вълна за саниране“ на сградния фонд ще подобри качеството на живот на хората, които живеят в сградите или ги използват, ще се намалят емисиите на парникови газове в Европа, ще се насърчи цифровизацията и ще се подобри повторната употреба и рециклирането на материалите.

Обновяването на сградния фонд на Европа ще създаде хиляди нови работни места в строителния сектор. Това е много добра възможност за България, тъй като след преквалификация към строителството могат да бъдат насочени работници от минната индустрия и топлоелектрическите централи

Те ще получат възможност за гарантирана работа в следващите 30 години, смята българският евродепутат Искра Михайлова, заместник-председател на групата "Обнови Европа".

Сpeдcтвaтa зa caниpaнe щe дoйдaт основно oт фoнда зa възcтaнoвявaнe нa Eвропейския съюз oт кopoнaвиpyca за 750 млрд. евро. Има и други възможности, а те според Михайлова зависят от волята и решението на всяка страна.

Определените за България средства от бюджета на общността са близо 29 милиарда евро. 30% от тях ще са за проекти по „Зеления пакт“.

Сроковете са буквално сега, обяви Искра Михайлова. Тя подчерта, че в тези месеци активно трябва да се работи по планирането и договарянето на тези мерки с Европейската комисия.

Целия репортаж на Антоанета Петричанска можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!