Опасно ли е повишаването на доходността по правителствените облигации?

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Европейската централна банка планира да засили изкупуването на облигации през идното тримесечие по Пандемичната програма за спешни покупки. Това обяви гуверньорът Кристин Лагард, която не скри притесненията си от поскъпващите държавни облигации.
„Мисля, че ние вземаме под сериозно внимание нежеланото увеличение на доходността по правителствените облигации, което наблюдаваме през последните седмици. Част от него може да отдадем на очакванията за инфлация и ръст на икономиката в Съединените щати. Много бих искала ние да бъдем по-бързи на фискалния фронт тук, в еврозоната“, заяви Лагард.
Програмата ще запази обема си от 1,85 трилиона евро до март следващата година или колкото време е необходимо, за да се овладеят икономическите последици от кризата с коронавируса. Водещите лихви на банката останаха непроменени, на рекордно ниските си нива Франкфурт повиши очакванията си за инфлация в еврозоната до 1,5 на сто тази година.
Европейската централна банка ще подходи гъвкаво към изкупуването на облигации, като отчита покачващата се инфлация в еврозоната, категорична бе Кристин Лагард, като изброи някои от факторите за покачването на цените. „Краят на периода, в който временно имаше намалени ДДС ставки в Германия,  както и покачващата се инфлация при енергийните суровини. Като се вземат под внимание цените на петролните фючърси, цените в сектора се очаква да поскъпват в следващите месеци“, каза още Лагард.
Много анализатори направиха паралел между 2012-та година, когато тогавашният управител на ЕЦБ Марио Драги успокои пазарите със своята реплика, че ще направи „каквото е необходимо“, за да спаси еврото и т.нар. „пандемична“ програма - първия ключов момент


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!