ЕК разширява дейностите на EUSPA

Снимка: astro.phys.uni-sofia.bg

Европейската комисия обяви разширяването на Агенция на Европейския съюз за космическата програма (EUSPA). До този момент базираната в Чехия структура беше позната като Агенцията за европейската глобална навигационна спътникова система. Разширяването ще я превърне в „основен участник в космическа политика и ключов елемент за суверенитет на Европейския съюз“, отбеляза еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, който посети офисите на агенцията.

Това е един дълго чакан момент. Вече имаме рамката за нашите космически амбиции. А това е от решаващо значение за нашия суверенитет и за нашето бъдеще, за цифровия преход, а също и за зеления преход. Очакваме Агенцията да предоставя безупречни космически услуги. До 2023-та година очакваме разширяване и на капацитета й. Затова ще търсим служители в цяла Европа. Броят на служителите ще се увеличи от сегашните 200 с около четиристотин. И по този начин Европа може да бъде втората космическа сила.

В края на април Европейският парламент прие седемгодишна космическа програма на стойност 14 милиарда и 800 милиона евро. Значителна част - 9 милиарда и 100  милиона евро - ще отидат за финансиране на навигационна система "Галилео". Парите ще трябва да подобрят точността на системата за позициониране. Близо пет и половина милиарда евро ще бъдат инвестирани в системата за наблюдение на Земята на „Коперник“. По тази програма ще се извършват услуги за мониторинг на атмосферата, морската и наземната среда, климата, извънредните ситуации и сигурността. 442 милиона евро ще бъдат изразходвани за наблюдение на космическите опасности, за сигурни комуникационни инструменти за различни мисии на ЕС и държавите- членки. Европейската космическа агенция ще отговаря за научните изследвания и развитието. А новата Агенция на ЕС за космическата програма (EUSPA) ще отговаря за сигурността на всички компоненти на космическата програма, ще координира и предстоящата програма за сателитна комуникация на ЕС в рамките на държавната администрация (GOVSATCOM). Ще управлява и проектите „Галилео“ и Европейската служба за геостационарно навигационно наслагване. Директорът на Агенцията за космическа програма Родриго да Коста отбелязва, че със създаването ѝ, Европейският съюз увеличава допълнително възвръщаемостта на инвестициите, направени от граждани на ЕС. Това може да стане само със свързване на различните програмни компоненти - особено навигацията, наблюдението на Земята и сигурните комуникации - за стимулиране на иновациите. Доклад от април на Европейската сметна палата отбеляза нуждата от засилване на програмите „Галилео“ и „Коперник“. Програмата „Галилео“ вече е била забавена с осем години след първоначалните планове, когато операциите са започнали през 2016 г. Постигнат е добър напредък при въвеждането на приемници, съвместими с „Галилео“. Но американската GPS система все още има силни пазарни позиции. Защото системата „Галилео“ има различни, но не напълно достъпни функции, пише докладът на Европейската сметна палата. Европа е започнала да изгражда инфраструктурата от второ поколение на „Галилео“. Предвижда се изстрелването на първите спътници да започне от 2024 г.  При дебатите наскоро се заговори и за единен космически закон. Като евродепутатът от Зелените Никлас Ниенас каза.

Звездине на европейското знаме не са просто случайност. Те трябва да ни напомнят, че като европейци, постоянно трябва да  се стремим към звездите. Метафорично и буквално. Намираме се в разгара на нова космическа надпревара и ако Европа продължи да действа както досега, ще я загубим.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!