Заработи програмата „Хоризонт Европа“ за 2021 година

Снимка: naukamon.eu

Европейският съвет по иновации (ЕСИ), който е един от ключовите елементи на европрограмата „Хоризонт Европа“ 2021 - 2027 г., публикува работната си програма за 2021 г. Тя беше ободрена от Европейската комисия и на практика вече работи.

„На 22 юни се появи и първата конкретна покана за програмата „Мария Склодовска-Кюри“, на стойност 822 млн. евро, което гарантира, че програмата „Хоризонт Европа“ започва да работи още през тази година“ – коментира евродепутатът Искра Михайлова.

Трите основни инструмента за финансова подкрепа отговарят на трите основни стълба програмата: Високите постижения в научната област; Глобалните предизвикателства и конкурентноспособността на европейската промишленост и Иновативна Европа, а балансът между „отворено финансиране“ (ОФ) и „предизвикано финансиране“ (ПФ) на проектите, ще зависи от това как ще бъде обявена поканата, за да се спазват изискванията на отделните финансови потоци, които подкрепят конкретните покани, обясни Искра Михайлова.

„Още на 23 и 24 юни, по време на първите Европейски дни на изследванията и иновациите, организирани от ЕК беше предоставена изключително много информация на тези, които се включиха, а от 28 юни до 9 юли текат информационните дни на „Хоризонт Европа“. Това са дните, в които ЕК и всички страни членки, особено контактните точки за програмата „Хоризонт Европа“ трябва да предоставят максимално информация за всички потенциални кандидати, които биха се интересували от участие в програмата“ – каза още .


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!