ЕП прие временни правила за борба със сексуалното насилие над деца онлайн


Временни правила ще позволят на доставчиците на интернет услуги да продължат борбата със сексуални услуги над деца онлайн на доброволна основа. В условията на пандемия, все по-честото използване на интернет платформите и увеличения обем на материали в интернет, съдържащи насилие над деца, евродепутатите подкрепиха с 537 гласа „за“, 133 „против“ и 24 „въздържал се“ законодателен акт за по-ефективна защита на децата от сексуално насилие и сексуална експлоатация при използването на интернет поща, чат и съобщения. 

Европейският парламент е решен да води борба със сексуалното посегателство над деца онлайн. С решението се позволява използването на технология за сканиране и премахване на съдържание, като това ще кореспондира с правилата на ЕС за защита на личните данни.

През април бе постигната договореност която предвижда временна дерогация от член 5, параграф 1 и член 6, параграф 1 от Директива 2002/58/ЕО, с които се защитават поверителността на съобщенията и данните за трафика. Временното решение е за максимален срок от три години или по-малко, ако междувременно бъдат договорени нови постоянни правила за борба със сексуалното насилие над деца онлайн.

И в реалния, и във виртуалния свят, сексуалното насилие над деца е нарушение на основните им права. Трябва да направим подобрения при превенцията и преследването на извършителите, както и при подкрепата на жертвите, посочи евродепутатът Бригит Зипел- /Германия-Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, автор на  „Доклад за предотвратяване на посегателството над деца онлайн и защита на личните данни“. 
"Сексуалното насилие над деца е ужасно престъпление, което нарушава правата на човека. Трябва да го предотвратяваме по-ефективно, да преследваме повече нарушители и да предлагаме по-добра подкрепа на жертвите. Споразумението представлява компромис между разкриването на сексуално насилие над деца онлайн и защитата на неприкосновеността на личния живот на потребителите. Може да не е идеално, но е работещо временно решение за следващите три години. Сега Комисията трябва бързо да предложи дългосрочно решение, което да вземе под внимание гаранциите за защита на данните, съдържащи се във временните правила, и което освен това прави сканирането на частни съобщения по-целенасочено.“

Съгласно приетите правила, доставчиците на услуги ще трябва да използват възможно най-малко технологии, нарушаващи неприкосновеността на личния живот.

Онлайн материали, свързани със сексуално насилие над деца, се откриват с помощта на специални технологии, които сканират съдържание, като изображения и текст, или данни за трафик. Докато технологията за хеширане („раздробяване“) е от полза при изображения и видеоклипове, при анализа на текстове или трафик данни за откриване на „киберсприятеляване“ се използват класификатори и изкуствен интелект. Новите правила няма да се прилагат за сканирането на звукови комуникации.

Да бъдат създадени подходящи процедури и механизми за правна защита, за да се гарантира, че физическите лица могат да подават жалби, ако смятат, че техните права са били нарушени- за това настояха членовете на ЕП. Чрез предварителна оценка на въздействието и процедури за консултация, националните органи за защита на данните ще могат да осъществяват по-добър надзор върху технологиите, използвани от доставчиците на услуги, 

Регламентът трябва да бъде официално приет и от Съвета, след което ще бъде публикуван в Официален вестник. Законодателният акт ще влезе в сила на третия ден след публикуването му. Комисията възнамерява да предложи по-трайно решение за справяне с този проблем през 2021 г., посочват от пресслужбата на ЕП. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!