Бъдещето на водородната енергетика

На състоялия в средата на юни  втори форум по въпросите на използването на водорода се доказа още веднъж интереса на бизнеса  към неговото  производството, преноса му и използването му за  постигане  на  целите заложени в Стратегията за използване на водорода за неутрална по отношение на климата Европа. Говорителят на  ЕК Соня Господинова каза, че във форума са участвали над 1000 членове на Европейския алианс за чист водород и припомни, че с представянето от страна на бизнеса на проекти за възобновяеми и ниско въглеродни водородни  технологии  и решения се цели  създаването на пазар за водорода и се следва  посока за превръщането на Европа в първия климатично неутрален континент до 2050 година. На срещата, каза още Соня Господинова се обсъдиха и възможности за благоприятна регулаторна рамка, за да може да се създаде инфраструктура и възможности за пренос и употреба на чистия водород. Търсени  са й бизнес партньорства, а ЕК представя различни възможности за публично финансиране на проектите, които ще бъдат одобрени.

Около 80 процента от тях са проекти за производство на водород за електролизьори, което означава, че може да се използва енергия от възобновяеми източници. Що се отнася до преноса и разпределението на водорода много от участниците изявиха желание за се създаде мрежа, която да покрива целия ЕС.  Една от целите е да се адаптират съществуващите тръби и инфраструктура на природен газ, за да се осъществи транспорта.  Други възможности като проекти бяха фокусирани върху пристанищата, т.е да се използват корабостроителната индустрия, корабоплаването  за преноса на водород и пристанищата да бъдат центрове за разпространение и пренос на водорода .  Във връзка с употребата на водорода проекти бяха представени в различните промишлености стоманата промишленост, в химическите производства в нисковъглеродна високотемпературна топлинна енергия и също така за по-ефикасно използване на енергетика в сградите и в енергийния сектор.

Как ЕК ще компенсира бизнеса?

В момента има одобрение на плановете за възстановяване от кризата след пандемията и част от тези средства са точно заделени за водород.  Друга възможност е програмата „Хоризонт Европа“, която е за научни изследвания.  Също така "Фондът за иновации" предвижда също възможности за финансиране на проекти в сферата на водорода.

Целта на Алианса е да се стимулира производството на чист водород, като по този начин ще се намалят емисиите на въглероден диоксид т.е обяснява Соня Господинова, когато се използва чист водород в промишлеността в голям мащаб тогава ще се намали въглеродния диоксид, който се изпуска когато има промишлено производство.

Тенденцията и основния фокус цели извеждането на всички емисии на парникови газове от процесите на изгаряне в електроенергийния сектор и в индустрията.  Георги Стефанов ръководител Практика "Климат и енергия" в Световен фонд за дивата природа казва още, че е важно у нас да се разгледа и аспекта за количествата вода, които трябва да се осигурят при разпада на водната молекула.

Въпрос на време и въпрос на научни знания и приложимост на тези знания това да се случи в следващите 3, 5, 8 години в масов мащаб, за да можем ние да изведем изкопаемите горива от употреба и да заместят така нужната на човечеството енергия във всички направления.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!