Агенцията на Европейския съюз за космическата програма търси иноватори с конкурс

Снимка: esa.int



Агенцията на Европейския съюз за космическата програма (EUSPA) обяви началото на конкурса #myEUspace. Той е насочен към иноватори и предприемачи, готови да проучват, разработват и пускат на пазара решения, при които се използват космическите данни и услуги на ЕС. Наградният фонд е в размер на 1 милион евро. А #myEUspace  е част от инициативата Cassini на Европейската комисия, която трябва да насърчи създаването и пускането на пазара на революционни търговски решения, базирани на космически технологии. Конкурсът ще търси решение в 6 области. За интелигентна мобилност за всички видове транспорт за повишаване на безопасността. Мобилни приложения, които ползват космически данни за здравето, игрите, спорта, отдиха, туризма и ежедневието. Приложенията за околната среда, планирането на селските райони и интелигентните градове също са част от конкурса. Търсят се и технологични решения за управление на селскостопанското производство, подобряването на реколтата, намаляването на въздействието върху околната среда. Иновативни решения, при които се използват квантови технологии за подобряване на космическите приложения, също са част от конкурса. Агенцията на Европейския съюз за космическата програма има специален линк, който показва как може да се кандидатства. Цитиран от Агенцията, ръководителят й Родриго да Коста отбелязва, че през годините действащите програми са създали решения за автономно маркиране на лентите за движение по пътищата или приложения за наблюдение на атмосферата с дронове. И повечето от тези бизнеси са разширили своята дейност. В средата на юли Европейският съюз , Европейската космическа агенция и Агенцията на Европейския съюз за космическата програма подписаха рамковото партньорство. То регламентира как ще се разпределят близо 9-те милиарда евро до 2027-а по програмите за космическите политики на ЕС. Тогава ръководителят на Агенцията на Европейския съюз за космическата програма Родриго да Коста отбеляза:

Нашите очаквания за глобалния пазар за навигация и компонентите за системите, софтуера и добавената стойност от космическите данни да достигне малко повече от 300 милиарда евро годишно до края на 2029. Тази подкрепа е важна. Не само защото създава допълнителна добавена стойност, но и подсилва икономическите сектори, които ще използват тези приложения. Мога да ти дам няколко примера - приложения на подобни технологии могат да се ползват в аграрния сектор, пътния транспорт, морския транспорт, самолетния… Управлението на енергийните ресурси , финансите. Космоса те на практика навсякъде и той подпомага в този момент нашата икономика да функционира. Затова в нашата агенция ще се постараем да бъдем близо до иноваторите до предприемачите. Имаме вече практиката. Можем да стимулираме изследователите чрез награди. Така, както преди време имахме награден фонд за програмата „Галилео“.

Предприемачите с опит могат да кандидатстват до 15 ноември. Критериите за оценката на проектите са свързани със значението им за европейското космическо   пространство, какъв е новаторският им подход, пазарният им потенциал. Дали могат да бъдат осъществени в рамките на сегашните технологии.

Тема на Добромир Видев, програма „Хоризонт“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!