Европа търси начини да бъде независима от вноса на чипове

Снимка: Reuters


Призив за ново европейско законодателство за чиповете отправи наскоро председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лаейн. В годишната си реч "За състоянието на Съюза" тя се застъпи за мярката, която да засили независимостта на ЕС от външните доставки. Според Доклад за индустриалната стратегия от май полупроводниците са един от 137 -те продукта, при доставката на които ЕС е „силно зависим“ от външните пазари. Тайван и Южна Корея са основните производители на чипове. Но докладът посочва, че САЩ и Китай вече са предприели мерки за намаляване на зависимостта като са обявили субсидиране на местни изследвания и разработки. От друга страна доставчиците на чипове от ЕС имат много ограничено пазарно присъствие. Европа няма и капацитета да производство на компоненти под 22 нанометра, все по – нужни на съвременните чипове. Затова Урсула фон дер Лаейн обяснява.

Докато световното търсене рязко се увеличи, делът на Европа по цялата верига на стойността — от проектирането до капацитета за производство — намаля. Ние зависим от чипове със съвременни технологии, произведени в Азия. Така че не става въпрос само за нашата конкурентоспособност. Става въпрос и за технологичен суверенитет. Затова нека съсредоточим всичките си усилия върху това. Ще предложим нов европейски законодателен акт за чиповете. Трябва да създадем връзки между капацитета ни от световна класа за научни изследвания, за разработки и за изпитвания. Трябва да координираме инвестициите на ЕС и националните инвестиции по веригата за създаване на стойност. Целта е да имаме съвременна европейска екосистема от чипове, включително за тяхното производство. За да гарантираме сигурността на доставките и създаването на нови пазари за авангардни европейски технологии.

Задачата е сложна, казва Урсула фон дер Лаейн, но не и неосъществима. И дава пример с програмата на ЕС „Галилео“. Системата от сателити сега предоставя навигация за повече от два милиарда смартфона по света. Два от големите европейски доставчици на полупроводникови компоненти – австрийската Infineon и германската БОШ вече преместиха значителна част от производството си обратно в Европа, отбелязват специализирани издания. Но това не би било достатъчно. Според доклад времето от подаването на заявката и получаването на чиповете е около 21 седмици. С шест дни повече, отколкото преди юли тази година.

Автоиндустрията беше една от осезаемо ударените заради недостига на чипове. Затова някои от компаниите предложиха на клиентите си базови модификации с опцията за „надстройка“ при доставката на чипове. Като например - втори ключ. По –драстична мярка приложи наскоро чeшĸият aвтoмoбилeн пpoизвoдитeл Ѕkоdа. За седмица той затвори два завода заради дефицита на чипове. Така oĸoлo 34 xиляди paбoтници и cлyжитeли останаха само с 85% oт мeceчнитe си дoxoди. В ЕС има вече Европейски алианс за полупроводници и той вероятно ще е основата за бъдещите европейски планове. За сега няма подробности за новото законодателството. В LinkedIn, европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон посочва, че актът трябва да включва стратегия за използване на основните сили на ЕС, като изброява изследователските центрове - в Белгия, Франция и в Германия. Документът трябва да съдържа план за подобряване на европейския производствен капацитет, за наблюдение на веригите за доставки, предвиждане на възможни прекъсвания, подпомагане на производството в предприятия в целия ЕС.

Тема на Добромир Видев, програма „Хоризонт“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!