Осигурени са повече средства за младите фермери в Европейския съюз

| обновено на 07.10.21 в 10:45

България е отличник спрямо другите европейски държави по брой на жени – млади земеделци. Интересът към земеделието все повече расте. Това доказа и Националният конкурс за млади фермери,който организира евродепутатът от Европейската народна партия Асим Адемов съвместно с пловдивския Аграрен университет, Националната служба за съвети в земеделието и Националната асоциация на младите фермери в България. Спечели го пчеларят  Димитър Станчев от бургаското село Индже Войвода.14 проекта се конкурираха, подчерта Адемов:

Те бяха от всички сфери на производството - растениевъдство, животновъдство, пчеларство. За радост, преобладаващата част от проектите са насочени към биологично производство. Радостен съм, че половината от кандидатите тази година бяха жени. Потвърждава се и една много положителна тенденция в България, че има нарастващо търсене и ориентация на младите фермери към екологосъобразни селскостопански практики. 

Според Асим Адемов пандемията не е оказала негативно влияние върху избора на младите стопани, нагласите дори са в обратна посока. Хората са се върнали и са преоткрили селото и биологичното производство.

Европа осигурява повече средства за младите стопани чрез новата Обща селскостопанска политика, поясни евродепутатът:

Статистиката показва, че близо една трета от управителите на стопанствата са на възраст над 65 години. Едва 11% т фермите в Европейския съюз се управляват от земеделски стопани на възраст под 40 години.Отичам  като голям успех увеличението на бюджета по ОСП, насочен към младите фермери. Държавите-членки ще трябва да отделят най-малко по 3% от националните си пакети за подкрепа на доходите на земеделските стопани. Това е една много солидна сума. За тях има гарантирано повече пари.В предишния програмен период това беше пожелателно, сега вече е задължително. Младите фермери трябва  да бъдат спокойни, ще има достатъчно средства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!