Европейският потребителски център предупреждава за опасни стоки в интернет

Снимка: архив

Преди голямото пазаруване за Коледа Европейският потребителски център предупреждава за опасни за здравето и живота продукти, които се предлагат онлайн. Проверка на потребителски организации в шест европейски държави е установила, че големите международни търговски портали предлагат забранени за продажба на територията на ЕС продукти. Още по-тревожна е констатацията им, че голяма част от веднъж забранените артикули не след дълго отново се появяват в мрежата под друга марка. Производителите често са от Азия, но търговските платформи работят в Европа, което кара Европейският потребителски център да настоява за по-голяма отговорност на онлайн търговците.

"Имаше добри отзиви и затова не се поколебах да го поръчам", разказва Флориан Ванер от Германия, който е поръчал външен прожектор за къщата си. Късо съединение в опасния прожектор предизвиква пожар. Прожекторът все още се предлага онлайн, установи проверка на Европейския потребителски център.

"В различни страни от Европейския съюз купихме и проверихме над 250 продукта - детски играчки, дрехи, зарядни устройства за мобилни телефони и други. Две трети от продуктите се оказаха толкова опасни, че трябва да бъдат забранени в ЕС. Т.е. тези продукти се продават нелегално онлайн", казва Силвия Маурер от Европейския потребителски център. По думите й в много детски играчки са използвани вещества, които предизвикват ракови заболявания, а концентрацията на редица химични вещества в тях надвишава над 200 пъти допустимите стойности.

„Натъкнахме се на зарядни устройства за мобилни телефони, които се стопиха в ръцете ни“, разказва още Силвия Маурер: "Някои продукти наистина са опасни за живота. Попаднахме на датчици за пожар, които не регистрират дим. Лично аз особено много се притесних от детски каски за велосипед, които в лабораторията не издържаха на най-обикновен лек удар. Въпреки че тези каски са забранени за продажба в ЕС, ние успяхме да поръчаме няколко от различни търговци."

Тези констатации са отдавна познати. Още през 2018 година четирите най-големи онлайн търговци доброволно се задължават да обърнат по-голямо внимание на сигурността. Но на практика търговците продължават да предлагат продукти със съмнително качество, заобикаляйки списъка със забранени стоки на европейския портал Safety Gate, който позволява бърза обмяна на информация за опасни продукти между националните служби, отговорни за безопасността на продуктите и защитата на потребителите.

Затова потребителските организации в редица страни-членки на ЕС настояват, онлайн търговците да носят съдебна отговорност за продукти, които предлагат и които са опасни за потребителите. Но ЕК - за сега - е против.

"Големите онлайн търговци като Амазон отдавна не са просто посредници. Те са част от глобалните търговски вериги. Без тях голяма част от продуктите, произвеждани в Далечния изток изобщо няма да могат да стигнат до европейския пазар", настоява Силвия Маурер.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!