Европа облекчи правилата за издаване на синя карта

Снимка: consilium.europa.eu
Европейският парламент опрости значително правилата за издаване на синя карта, която дава възможност за наемане на висококвалифицирани кадри от страни извън Европейския съюз. Намален бе срокът на валидните трудови договори, които кандидатстващите трябва да представят от 12 на 6 месеца. Синята карта ще е валидна минимум две години и ще има възможност да се удължава. Притежателите ѝ ще могат да пътуват доста по-лесно между отделните страни в Съюза и то съпровождани от семействата им. Отпада и задължението на работодателя да доказва, че свободната позиция не може да бъде заета от професионалист със същото или друго европейско гражданство.

За направените промени и необходимостта от квалифицирани специалисти в Европа евродепутатът Радан Кънев обясни:
„Съкращават се срокове за обработки на документи, има по-ниски изисквания за заплатата. Преди лесният път за получаване на синя карта беше при едни много високи нива на заплати, които обуславяха единствено висок мениджърски персонал. Основният проблем на фирмите, включително вече и в България е привличането на персонал изключително във високотехнологичната сфера, но не задължително мениджърски. Така, че в момента се създава предпоставка Европа да се превърне в една от най-атрактивните дестинации за хора, които работят в различни сфери на високите технологии. Тук става дума за постигане на едно технологично превъзходство в рамките на световната икономика, в модерните технологии. Нещо, което е много трудно защото Европа в голяма степен заради изключително тромавия си трудов пазар изостава вече десетилетия и от Северна Америка, и от много източно азиатски държави в това съревнование. В днешно време икономиката е икономика на човешкото знание, това е ресурса, който прави в момента и фирмите и обществата богати. Без да имаш най-добрите работници в сферите на науката, на иновациите, на високите технологии няма как да постигнеш големи успехи, няма как фирмите ти да са най-конкурентни, няма как обществата да са най-богати.
Основната идея е да не се конкурират помежду си държавите в Европа, кой да привлече дадения експерт с по-изгодно законодателство в трудовата сфера, а как тези хора да са пълноценна част от свободния пазар за движение на трудовата сила в Европа. Да могат да започнат работа във Франция, в Италия, но ако българска фирма е достатъчно динамична да може да ги привлече директно на работа в България, като те се ползват от този синя карта, от това разрешение за работа на територията на целия ЕС.“

Доколко синята карта е помогнала за намирането на квалифицирани кадри до момента в рамките на Съюза, Радан Кънев допълни:
„Анализът показваше, че системата не е достатъчно ефективна, твърде е тромава, твърде бавна и с твърде много ограничения. Европа продължава да изостава в това привличане на мозъци, които правят обществата богати. Не случайно същите изследвания показаха, че 7 от 10 държави в света, които са най-благоприятни за иновации са в Европейския съюз. Седем европейски държави са сред водещите десет по иновации, но когато започне промишленото прилагане на тези иновации се оказва, че прилагането е в САЩ, в Канада, в Корея, в Китай, а не в Европа. Именно защото работната ръка, която ги прилага по-скоро рядко се заселва трайно в Европа, сега даваме шанс това да се промени, но ще са нужни най-малко две-три години за да се види резултата.”
В ЕС от 2009 г. досега са издадени 36 806 сини карти, а с новите по-облекчени правила се очаква значително увеличение, което да запълни нарастващата нужда на ЕС от висококвалифицирани кадри.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!