Ева Майдел: Киберсигурността и киберхигиената са топ приоритети за ЕНП

През последната година станахме свидетели на ускорена дигитализация и много бизнеси, най-вече малки и средни предприятия, трябваше да реорганизират и дигитализират процесите си за броени дни и седмици, за да могат да отговорят на бързо променящата се икономическа и пандемична ситуация. Това се оказа удобен момент за киберпрестъпниците, които също бързо се пренастроиха към новите реалности и започнаха да атакуват различни компании от цял свят, вкл. и в Европа.
Европейско проучване сочи, че всяка втора компания в Европа е била подложена на кибератака. Тези факти накараха евродепутатите от ЕНП да поставят като топ приоритет киберсигурността и киберхигиената за постигане на истински безопасна онлайн среда в ЕС. Те активно съдействаха за създаване на центрове за върхови постижения в областта на киберсигурността, за увеличаване правомощията и възможностите на реакция на Европейската агенция по киберсигурност, както и за подобряване на партньорството в тази област.

По инициатива на евродепутата от ЕНП Ева Майдел в услуга на българския бизнес беше създаден и Наръчник по киберсигурност.

„Ние искахме да подпомогнем българския бизнес да бъде по-добре защитен, да се пренастрои към новите реалности, които вече не означават само физически нашият офис или нашето предприятие да бъдат добре защитени, но и всичко, което се случва онлайн. Групата на ЕНП поставя киберсигурността и киберхигиената като топ приоритети“, каза Ева Майдел.

Още по темата, както и за Наръчника чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!