Теодор Стойчев: Важно е отношението на българските граждани към европейския проект

Теодор Стойчев
Снимка: БГНЕС

Каква година изпраща Бюрото на ЕП в България и какви са предизвикателствата пред отразяването на българската гледна точка в политиката на ЕС и в рамките на парламента?

„Отива си една, изпълнена със събития година…“, каза пред БНР Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България. „Опитахме се да представим на българската публика, на българските граждани, това, което се обсъжда, което се решава в Европейския парламент.“

Стойчев коментира доминирането на дигиталното в общуването за втора поредна година във връзка с продължаващата пандемия, като изрази надежда за повече срещи с граждани и млади хора лице в лице, а не само през екраните на компютрите. Ръководителят на Бюрото на ЕП в България възприема като мисия работата си, а бъдещето на България в ЕС – и като лична мисия. Важни за изпълнението ѝ са отговорите на въпросите: каква трябва да бъде България през следващите години, къде е мястото ѝ в ЕС, как да се развива ЕС?

Сред акцентите в работата от изминалата година Теодор Стойчев изтъква Конференцията за бъдещето на Европа, която приключва през май 2022 година. Предстоят най-наситените месеци.

„Опитахме се да покажем, че е важно да участват и българските граждани, защото Конференцията е насочена именно към гражданите… Да имат възможност да изразят мнението си какво трябва да бъде променено във функционирането на европейските институции, дали да бъдат дадени нови пълномощия на ЕС или да бъдат ограничени?“, подчертава Теодор Стойчев.

Мнението на гражданите може да бъде изразено по всяко време на дигиталната платформа, която съществува от месеци, и където десетки хиляди европейци, сред които и много български граждани, са направили това.

„Опитахме се през цялата година да подчертаем важността на Конференцията, както и на отношението, което българските граждани проявяват към европейския проект. Това не е нещо отвън, което не ни засяга… Напротив! Ние сме част от ЕС, това вече е вътрешна политика и трябва да бъдем активни в нея.“

Чуйте коментара на Теодор Стойчев в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!