Скопие и Тирана в очакване на зелена светлина за преговори за членство в ЕС

Снимка: europa.eu

Започването на преговори за членство в Европейския съюз с Република Северна Македония и Албания се очаква да е сред обсъжданите теми на утрешното заседание на Съвета на Европейския съюз. Въпросът за даване на тласък на евроинтеграцията на Скопие и Тирана освен за португалското и словенското председателства на съюза тази година е сред приоритетните и за председателя на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен:

"Напълно подкрепям придвижването на преговорите за присъединяване с Албания и Република Северна Македония възможно най-скоро. Наистина искам да можем да започнем  този процес преди края на годината. Това е целта."

Надежда за това изрази и еврокомисарят по въпросите на разширяването Оливер Вархеи:

"Северна Македония и Албания са постигнали напредък по реформите, изпълнили са всички условия, за да могат официално да започнат преговорите. Подкрепяме този процес и се надяваме, че този месец той ще се случи", каза еврокомисар Оливер Вархеи.

Но, за да е възможно това България настоява за гаранции, че Република Северна Македония ще се придържа към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година. София очаква решение и на въпроси, свързани с преодоляване езика на омразата, със защита правата на хората с българско самосъзнание, с ненамеса във вътрешните работи, и активизиране работата на съвместната комисия по исторически въпроси. И макар Скопие да изпрати своите отговори и да декларира готовност за диалог,  на този етап е ясно, че:

"Българската позиция остава както си е, но което искаме да направим е да я надградим. И да сме сигурни, че през обща работа и комуникация вървим към добросъседство, но ще отстояваме българските интереси", каза премиерът Кирил Петков.

По-късно от интервю за "Файненшъл таймс" на министър-председателя стана ясно, че правителството ще предложи нов, много по-бърз процес за Република Северна Македония. Премиерът потвърждава идеята си за дискусии с работни групи по различни въпроси, като съвместна икономическа дейност, инфраструктура, култура и история.  

Новото българско правителство дава повод за оптимизъм в Скопие за намиране на скорошно решение на въпроса:

"Между нас е нарушено доверието и ни трябва силна вяра, че можем да постигнем решение", коментира специалният пратеник на Република Северна Македония за България – професор Владо Бучковски . Оптимист е и премиера в оставка Зоран Заев:

"Очакваме между 14 декември и 15 януари догодина да имаме напредък с България и да започнем преговорите с Европейския съюз", отбеляза Зоран Заев, който залага надежда за промяна за това освен на София и на започващото през януари френско председателство на Европейския съюз, което планира догодина провеждането на конференция за западните балкани:

"Не можем да градим Европа и да оставим Балканите в сегашната ситуация", каза президентът на Франция - Еманюел Макрон. Засега позицията на България за преговорите с Република Северна Македония остава непроменена, но страната ни подкрепя началото на преговори с Албания, защото смята, че тя е готова за тази процедура.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!