Още 10 години ползваме евтин роуминг в рамките на ЕС

И през следващите 10 години ще можем да пътуваме в чужбина, да се обаждаме, да сърфираме в интернет и да изпращаме съобщения, без да се притесняваме за сметката, която ще платим. Преди дни Европейският парламент и държавите членки се споразумяха да бъде удължено действието на Регламента за безплатен роуминг в ЕС. Новият регламент ще удължи до 2032 г. съществуващата система, според която на гражданите не могат да бъдат налагани допълнителни такси за повиквания или данни, използвани по време на пътуване в ЕС.

Удължаването на срока ще даде възможност на потребителите да използват услугите, предоставяни от мобилните оператори в техните държави членки и в рамките на целия Европейски съюз. Удължават се и предимствата на "роуминг като у дома", за потребителите ще има защита и допълнителни предимства,  посочи евродепутатът Цветелина Пенкова:

Цветелина Пенкова - евродепутат
"Потребителите ще могат да се възползват от по-добри услуги и на по-ниски цени, ще се гарантира и качеството на услугата, която трябва да бъде уеднаквена в рамките на целия Европейски съюз. Ако имате сключен договор за интернет, който предоставя връзка 4 или 5G в съответната държава, това трябва да бъде гарантирано и в друга европейска държава. Качеството на услугата, предоставяно по договор, трябва да бъде гарантирано и в рамките на роуминг- скоростта на интернета, обема данни, цената на телефонните разговори, всички тези неща няма как да се различават. Третото преимущество ще бъде намаляване цените на мобилните разговори. В момента този таван е 19 евроцента на минута, но се очаква цените да паднат драстично..." 

Новият регламент гарантира, че гражданите имат подобрен и безплатен достъп до спешни повиквания, включително предаване на местоположението на обаждащия се. До юни 2023 г. операторите автоматично ще информират клиентите с текстово съобщение за наличните алтернативни средства за достъп до службите за спешна помощ.

Докато пътуват в чужбина, гражданите могат да се обадят на номера за обслужване на клиенти, линии за техническа помощ или застрахователни дружества, а  операторите са задължени да информират адекватно клиентите си за допълнителни такси,  така че те да могат да направят информиран избор за използването на подобни услуги.

Ако пътуващите са на борда на самолет или се придвижват с кораб, могат да бъдат изненадани с високи сметки, ако телефонът им се свърже с неназемни мрежи. Новият регламент гарантира по-добра информация и автоматично прекъсване на тези услуги, ако сметката достигне 50 EUR или друга предварително определена граница. Операторите могат да предложат допълнителни услуги, например за отказ от ползване на роуминга на самолети и кораби.

Предстои официалното одобрение на регламента, след което ще  бъде гласуван на една от следващите пленарни сесии на ЕП. Регламентът ще влезе в сила на 1 юли 2022 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!